logo F1online.sk

Magnussen cíti krivdu: Všetci tu kašlú na pravidlá

Kevin Magnussen
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala14. 11. 2020

Premenlivé podmienky zvyknú poradie v štartovom poli premiešať. Tímy, ktoré na suchu obyčajne strácajú, to vidia ako veľkú príležitosť získať lepší výsledok. Tak to dnes videl aj Kevin Magnussen. Dnes však doplatil na to, že sa ako jeden z mála jazdcov držal pravidiel.

Kevin Magnussen vypadol už v prvej časti kvalifikácie. V samotnom závere sa trať výrazne zlepšovala, no Magnussenov čas nie. Odpoveď na to je jednoduchá: v druhom sektore viali dvojité žlté vlajky. Keď ich Magnussen zbadal, v súlade s pravidlami spomalil.

“Moje kolo určite zostane v platnosti, pretože som spomalil,” reagoval na Q1 Kevin Magnussen. “Nikto iný to nespravil. Ja som spomalil. Trať bola lepšia, takže áno, zlepšili by ste si čas, ale na trati bola dvojitá žltá vlajka.”

“Pravidlá hovoria, že musíte kolo prerušiť. Nikto to nespravil. No a keďže to neprehodnocujú ešte počas tej časti, tak teraz stojím tu, nie som na trati, lebo ľudia tu nerešpektujú pravidlá. Tie časy musia skontrolovať a vymazať hneď počas tej časti, lebo teraz som vypadol z kvalifikácie. Zrejme jediný človek, ktorý spomalil,” krúti hlavou dánsky pretekár. “Vtedy som bol na siedmom mieste, no všetci mali tie pravidlá ‘u prdele’.”

Komisári budú riešiť časy z Q1 až po kvalifikácii. To Magnussenovi zrejme nijako nepomôže. Ak sa totižto niekto vďaka porušeniu pravidiel dostane až do Q3 a potom mu komisári udelia hoci aj trest v podobe straty troch miest na štarte, stále tým získa. Rovnaký trest dostal Lewis Hamilton v Rakúsku, keď nespomalil pod dvojitými žltými vlajkami.

Podľa Magnussena je to vážny precedens. Pri takýchto trestoch sa jazdcom oplatí porušovať pravidlá. “Určite. Ak toto je v poriadku, tak si neviem nijako odôvodniť, prečo by som mal spomaliť. Radšej sa dostanem do ďalšej časti a potom prijmem ten trest. Toto je nebezpečné.”

Súvisiace články