logo F1online.skF1online.sk

Sainz veril v najlepšiu trojku, ale na mäkkých pneumatikách to vraj Ferrari nešlo

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 6. 2024

Po Veľkej cene Monaka to s Ferrari vyzeralo veľmi dobre. Víťazstvo a dvojité pódium priblížilo Scuderiu v Pohári konštruktérov na dostrel, ale od tej chvíle je to jedno veľké trápenie. V Kanade, Španielsku a ani prvý deň v Rakúsku neukázalo Ferrari rýchlosť podľa prísneho gusta fanúšikov tohto tímu.

Pre Charlesa Leclerca skončila SQ3 hotovou katastrofou, Carlos Sainz aspoň stihol nájazd do záverečného rýchleho pokusu. Výsledkom je piate miesto so stratou vyše štyroch desatín na Maxa Verstappena, čo je na krátkom okruhu ako Red Bull Ring skutočne vysoké číslo.

Pilot tímu Carlos Sainz však tvrdí, že mäkké pneumatiky, na ktorých to vraj monopostu SF-24 príliš nejde, skresľujú celkový dojem. Aj Charles Leclerc – podľa ktorého vo Ferrari neočakávali, že budú „superrýchli“ – pripomenul, že Ferrari nečakalo umiestnenie medzi elitou. Tieto slová potvrdil aj Sainz, podľa ktorého piate miesto zodpovedá aktuálnej forme jeho monopostu.

„Mal som slušnú šprintovú kvalifikáciu,“ povedal po skončení piatkového programu spokojný Carlos Sainz. „Bol som vo forme od SQ1. Zajazdil som tri veľmi čisté kolá, ale, bohužiaľ, už od tréningu to vyzeralo, že na mäkkých pneumatikách sme na tom horšie ako na stredne tvrdých.“

To by, teoreticky, mohlo Ferrari dobre poslúžiť v pretekovom tempe. Otázne je, či súperi nie sú predsa len príliš ďaleko. „Pred obutím mäkkých pneumatík v SQ3 som si hovoril, že najlepšia trojka je v našich silách. Nakoniec je z toho piate miesto, ale rovnako sme na tom boli aj v tréningu, keď sme na softoch skončili na nejakom šiestom mieste,“ povedal Sainz.

„Máme teda niečo, na čo sa musíme pozrieť. Bohužiaľ, v tejto chvíli je toto viac-menej výsledok zodpovedajúci nášmu tempu,“ dodal španielsky pretekár.

Čo teda môžeme očakávať v sobotnom šprinte od červených monopostov? So Sainzom na piatom a Leclercom na desiatom mieste asi nič svetoborné. Rodák z Madridu však nepoľavuje vo svojom odhodlaní. „Uvidíme. Dúfam, že sa môžeme posunúť dopredu aspoň trochu. Štartujeme z piateho miesta na čistej strane roštu, takže sa do toho môžeme pustiť a získať čo najviac bodov. Potom nás čaká ďalšia kvalifikácia, pred ktorou potrebujeme doladiť naše auto,“ povedal Sainz.

Súvisiace články

Diskusia