logo F1online.sk

Ricciardo vysvetľuje prestup do McLarenu, v ktorom zarobí o 20 miliónov menej

Daniel Ricciardo
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala14. 11. 2020

Po dvoch rokoch v Renaulte sa Daniel Ricciardo presunie do McLarenu. A to aj napriek tomu, že v novom pôsobisku si z finančného hľadiska výrazne finančne pohorší. Ako však sám hovorí, peniaze preňho nie sú na prvom mieste.

Austrálskemu pretekárovi sa tento rok celkom darí. Získal už dve pódiá a v šampionáte jazdcov siaha na štvrtú priečku. Okrem toho mu na účte za sezóny 2019 a 2020 pribudne spolu okolo 25 až 30 miliónov eur. Na pohľad to vyzerá ako fajn miesto.

Aj napriek tomu Ricciardo odchádza. Odchádza do McLarenu, v ktorom sa mu ujde “len” desať miliónov plus odmeny za výsledky. Nie je to málo? “Ja chcem vyhrávať, chcem byť v pozícii, aby som mohol vyhrať, to je stále na prvom mieste,” vysvetľuje svoje rozhodnutie Ricciardo v podcaste Armchair Expert.

Piloti vnímajú sumu na výplatnej páske ako akési ich hodnotenie. Čím je táto suma vyššia, tým viac si ich tím váži. “Myslím si, že časom sa dostanete do bodu, keď si sám seba začnete vážiť, viete, koľko ste hoden a čo so sebou prinášate.”

“Ak vám teda Mercedes povie, že môžete mať ich víťazné auto, ale nič vám nezaplatia, tak jedna moja časť na to zareaguje tak, že to je presne to, čo by som chcel, lebo budem mať šancu vyhrať. Na druhej strane mi nezaplatia a ja viem, akú mám cenu, a že je vyššia,” vysvetľuje. Ricciardov postoj je ale jasný: “Ja by som bral tie víťazstvá, nie peniaze.”

Nelákal Ricciarda Aston Martin? V tejto sezóne mal naozaj dobré auto a vďaka ďalším komponentom Mercedesu, ktoré plánuje nasadiť v roku 2021, by mohol ešte zosilnieť.

Rodák z Perthu vysvetlil, že sa na veci nepozerá z krátkodobého pohľadu. “Teraz je na čele Mercedes a aj v budúcom roku ho bude ťažké poraziť. Pravidlá sa menia v roku 2022. V Mercedese sú dvere zatvorené, nechávajú si Bottasa s Lewisom.”

“O zmluvách sme jednali ešte predtým, ako sa táto sezóna začala. McLaren spravil v minulom roku najväčší pokrok. Boli na tom dosť slabo, a zrazu sa dostali na pódium a celkom sa im darilo. Áno, chcete sa pozerať na zajtrajšok, ale niekedy treba hľadieť aj na ten budúci týždeň. Ja si myslím, že oni budujú niečo naozaj ohromné. McLaren je pre mňa najsľubnejšia cesta vpred,” myslí si Ricciardo.

Súvisiace články