logo F1online.skF1online.sk

Mercedes ohrozuje Hamiltona na živote, tvrdí anonymný mail. Už ho rieši polícia

Lewis Hamilton
© Sam Bloxham/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 6. 2024

Internet je skvelou pomôckou, ale zároveň temným miestom. Doba internetu so sebou priniesla novinku v podobe možnosti písať čokoľvek a kdekoľvek takmer beztrestne. Niekde sa však musí vymedziť hranica a Formula 1 nečelí ani zďaleka prvýkrát hnusnej forme internetového obťažovania. Posledným prípadom je anonymný mail, ktorý rozoslal do sveta neznámy (už ho tak môžeme nazvať) páchateľ.

Celá kauza prepukla vo štvrtok, ale v tom čase sme ešte úplne presne nevedeli, čo je obsahom predmetného mailu. Ako sa ukazuje, sú v ňom veľmi hnusné veci. Podľa médií sa v ňom píše nielen to, že Mercedes úmyselne brzdí a „systematicky sabotuje“ Hamiltonov monopost, stratégiu a duševné zdravie, ale tiež robí „podozrivé“ skutky a vydáva sa na „nebezpečnú cestu“, ktorá „v konečnom dôsledku ohrozuje Lewisov život“.

Ako vidíte, tu už končia všetky žarty a nie nadarmo volil šéf Mercedesu Toto Wolfff ostré slová, keď sa na tlačovej konferencii vyjadril k aktuálnym udalostiam. „Nepochádza to od člena tímu,“ ubezpečil Rakúšan. „Keď príde takýto email, a dostávame ich obrovské množstvo, je to znepokojujúce, najmä keď niekto hovorí o smrti a podobných veciach.“

„V tomto konkrétnom prípade som vydal pokyny, aby sme nasadili všetko, čo máme po ruke. Už to rieši polícia. Hľadáme IP adresu, hľadáme telefón, to všetko preto, aby sme zastavili internetovú šikanu. Ľudia sa nemôžu skrývať za svoje telefóny alebo počítače a zneužívať tímy alebo jazdcov takýmto spôsobom,“ hlási odhodlane Wolff.

Šéf Mercedesu nechápe, prečo by jeho celok sabotoval svoje vlastné šance v Pohári konštruktérov tým, že bude úmyselne spomaľovať jedného zo svojich jazdcov. Podporil ho aj Frédéric Vasseur jednoznačným stanoviskom: „Ako si môžete myslieť, že spoločnosť s 1500 zamestnancami, ktorí pracujú dňom i nocou ako o život, by úmyselne poškodila jedno zo svojich áut? To je absolútne iracionálne a nikto v padoku by niečo také neurobil,“ vyhlásil francúzsky manažér.

To je celkom výstižný komentár a v rovnakom duchu sa vyjadril aj šéf Mercedesu. „Neviem, čo si niektorí konšpirátori a blázni tam vonku myslia. Lewis bol súčasťou tohto tímu dvanásť rokov. Sme priatelia a veríme si. Chceme sa rozlúčiť čo najlepšie a chceme osláviť náš vzťah,“ hovorí Wolff.

„Ak tomu neveríte, tak potom môžete veriť aj tomu, že nechceme vyhrať Pohár konštruktérov. Súčasťou boja v tomto šampionáte sú totiž víťazstvá s oboma autami. Všetkým tým bláznom teda odporúčam, aby vyhľadali psychiatra,“ dodal rozhodne boss Mercedesu.

Rakúšana na celej situácii frustruje presne to, čo nás všetkých. Spoza klávesnice ide všetko jednoduchšie a oveľa ľahšie uniknete zodpovednosti za svoje konanie. Presne to by sa malo zmeniť. „Vždy tu budú ľudia, ktorí budú s laptopom na hrudi ťukať do klávesnice zo svojej spálne,“ hovorí Wolff.

„Ak si myslia, že môžu obťažovať a kopať do ostatných a potom sa skrývať za falošný účet na Instagrame, tak pre mňa je to… postavte sa, povedzte, kto ste a my prijmeme kritiku a budeme diskutovať. Nemôžete sa však skrývať. Keď chodia maily alebo sa používajú telefónne čísla, tak pre mňa končí všetka sranda a budeme vás stíhať, či už úspešne, alebo nie. Určité veci majú svoje hranice,“ odkázal Wolff.

Súvisiace články

Diskusia