logo F1online.skF1online.sk

Podľa Villeneuva Ricciardo nemá v F1 čo hľadať: Už päť rokov počúvame to isté

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 6. 2024

V Red Bulle práve stoja pred dilemou, ktorí dvaja jazdci z trojice v zložení Daniel Ricciardo, Júki Cunoda a Liam Lawson, sa v budúcej sezóne predstavia v monoposte Racing Bulls. Podľa Jacquesa Villeneuvea by toto rozhodovanie malo byť extrémne jednoduché: Ricciardo by sa mal pobrať preč z kráľovnej motoršportu.

Daniel Ricciardo až na pár svetlých zábleskov v tejto sezóne neukazuje žiadne svetoborné výkony. Viac-menej plynuje nadväzuje na to, čo predvádzal aj v McLarene, kde ho na celej čiare porazil Lando Norris. I napriek tomu sa však Austrálčan vo Formule 1 stále drží a Red Bull dokonca uvažuje, že ho nechá vo svojom juniorskom tíme namiesto toho, aby dal šancu Liamovi Lawsonovi. Akadémia Red Bullu už skrátka nie je tým, čím bývala.

Sny z úvodu roka o povýšení do Red Bullu sa rozplynuli a Daniel Ricciardo opäť stretol realitu. Podľa Jacquesa Villeneuva však nie dostatočne. Jeho realita by mala vyzerať ešte úplne inak. “Prečo je ešte vo Formule 1?” spytoval sa bývalý pretekár, ktorý prišiel na okruh do Kanady ako expert britskej Sky.

Tímy sa snažia Ricciardovi pomôcť, no nemá to konca-kraja. “To isté a to samé počúvame už štyri alebo päť rokov: ‘Musíme mu auto viac prispôsobiť.’ Chudáčik,” uštipačne hovorí šampión z roku 1997. “Prepáčte, ale trvá to už päť rokov. Nie, tu ste vo Formule 1. Možno takúto snahu vynaložíte pri jazdcovi, akým je Lewis Hamilton, ktorý vyhral viac titulov majstra sveta, ale nie pre jazdca, ktorý na to nemá.”

“Ak na to nemáte, choďte domov, niekto iný vás nahradí. Takto to vždy fungovalo v motoršporte. Je to kráľovná motoršportu. Neexistuje tu iný dôvod pokračovať a hľadať ďalšie výhovorky,” znie jednoznačný verdikt 53-ročného Kanaďana.

Daniel Ricciardo bol až do svojho odchodu z Red Bull považovaný za jeden z najväčší talentov vo Formule 1. Potom jeho hviezda pohasla, no podľa Jacquesa Villeneuvea ani predtým nesvietila príliš jasno. Len tak vyzerala, keďže okolo seba mala rodiace sa hviezdy alebo také, ktoré sa aj na svoj úkor snažili rozžiariť svoju galaxiu.

“Všetci tu spomínate jeho prvú sezónu, keď porážal vyhoreného Vettela, ktorý sa snažil prísť na niečo, ako auto dostať na víťazný stupienok. Zo svojich víkendov však robil rešeto,” bagatelizuje Ricciardove výkony zo sezóny 2014 tvrdením, že Sebastian Vettel bol v tomto roku ochotný obetovať svoje výsledky pre dobro tímu.

“Potom polovicu sezóny porážal Maxa Verstappena, ktorý mal osemnásť rokov a ešte len začínal. To bolo všetko. Potom už nikoho neporazil. Vo Formule 1 ho drží skôr jeho imidž ako jeho výsledky,” našiel nakoniec odpoveď na otázku, prečo je Ricciardo stále vo Formule 1.

Súvisiace články

Diskusia