logo F1online.skF1online.sk

Marko potvrdil zotrvanie Cunodu v roku 2025. Druhé miesto je vraj otvorené

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 6. 2024

Aj v týždňoch pred Veľkou cenou Kanady sa nám doplnila prestupová mozaika. Alpine oznámil odchod Estebana Ocona, Red Bull potvrdil predĺženie zmluvy so Sergiom Pérezom a zdá sa, že čoskoro bude potvrdená aj sedačka v RB. Helmut Marko nerozjasal marketingové oddelenie britsko-talianskej stajne a zotrvanie Cunodu oznámil sám v rozhovore pre rakúsky denník.

Ani jazdeckú zostavu tímu RB/VCARB/Racing Bulls/Visa Cash App RB neobišli prestupové špekulácie. Hovorilo sa o všeličom, o ochrannej ruke Christiana Hornera nad Danielom Ricciardom, o nedôvere k Júkimu Cunodovi, o Japoncových rokovaniach s konkurenciou, keďže zrejme nemá šancu na postup do Red Bullu.

Hovorilo sa aj o snahe Helmuta Marka, ktorý údajne chcel skoncovať s Ricciardom a posadiť do auta mladého Novozélanďana Liama Lawsona, ale to Horner vytrvalo odmieta. Keďže Christian vzišiel z nedávnej „občianskej vojny“ v tíme víťazne, vraj poľahky presadí svoje a udrží v kokpite RB svojho chránenca Daniela Ricciarda. Je niečo z toho pravda? Ťažko povedať.

Helmut Marko však vo svojom rozhovore pre Kleine Zeitung potvrdil, že jedno miesto v stajni RB na rok 2025 je už obsadené. „O Júkim Cunodovi je rozhodnuté. To je jasné,“ vyhlásil Rakúšan na margo zotrvania japonského pretekára.

Nuž, to je jednoznačné stanovisko. Marketingové oddelenie RB by to urobilo o niečo kvetnatejšie, ale Helmutovi stačili dve vety v rakúskych novinách, ktoré ukončili všetky prestupové špekulácie. O druhej sedačke vraj ešte nie je rozhodnuté.

„Lawson sa zúčastňuje každých pretekov a všetko pozorne sleduje. V zmluve má klauzulu, podľa ktorej mu musíme poskytnúť pretekársku sedačku, inak môže slobodne odísť do iného tímu,“ vysvetlil Marko.

Cunoda: Rodina Red Bullu má prednosť

Čo na to hovorí japonský pretekár? Nuž, pred novinármi v Kanade povedal, že ešte nič nie je podpísané, ale Red Bull má prednosť. Je možné, že materský tím má opciu na jeho služby a tým pádom môže rozhodnúť o jeho osude. Aj keď si Japonec váži záujem ostatných tímov, dal jasne najavo, aké sú jeho priority.

„Rodina Red Bullu je vždy prvou voľbou,“ vyhlásil Cunoda. „Ešte som nič nepodpísal, ale prebiehajú diskusie a ja som spokojný v tíme VCARB. Nemám dôvod sa pozerať inde.“

„Chcel by som v zmluve viac záväzkov. Samozrejme, že som zaviazaný Red Bullu, ale rád by som mal o niečo viac záväzkov aj od nich. Diskusie pokračujú a ja sa chcem uistiť, že sme s Red Bullom na rovnakej vlne. Potom sa uvidí. S RB som však spokojný,“ povedal japonský mladík.

Čo tým chcel povedať? Naráža na to, že Red Bull od neho žiada všetko, ale sám nemá žiadnu povinnosť ho povýšiť, keď bude podávať adekvátne výkony? Zdá sa, že Júki túži po postupe nahor, ale o tom v hlavnom tíme ani neuvažujú. Cunoda pritom tajomne dodal: „Dúfam, že Red Bull to lepšie pochopí, uvidí viac z môjho progresu a možno sa v budúcnosti niečo zmení.“

Japonský pretekár zároveň potvrdil, že sa mu ozvali konkurenčné tímy. Je však možné, že aj keby chcel, tak mu odchod neumožňuje zmluva s Red Bullom. „Je dobré, že sa o mňa začínajú zaujímať aj iné tímy. Dostal som pár možností a je skvelé, že dokážem zvyšovať svoju hodnotu na jazdeckom trhu. Mojou prioritou však zostáva Red Bull. Chcem sa uistiť, že sme na rovnakej vlne, pretože Red Bull je súčasťou môjho doterajšieho života a bez neho by som toľko nedosiahol,“ povedal s vďačnosťou Júki.

Súvisiace články

Diskusia