logo F1online.skF1online.sk

Marko: Ak v Barcelone nebudeme vpredu, tak máme ozajstný problém

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala31. 5. 2024

Po troch ťažších veľkých cenách v podaní Red Bullu už padok začína ožívať nádejou, že by sme sa mohli dočkať boja o titul. Hlavní aktéri však upozorňujú, že na to je ešte priskoro. Kedy to teda môže byť oficiálne? Podľa Helmuta Marka spoznáme skutočné rozloženie síl v Španielsku.

Pred nami je víkend v Montreale. Od okruhu na ostrove sa očakáva, že Red Bullu nebude príliš vyhovovať najmä pre množstvo obrubníkov, ktoré je dôležité prechádzať správne. Dosiahnuť dobrý čas na kolo je v opačnom prípade dosť náročné.

Helmut Marko v rozhovore pre F1-insider.com prezradil, prečo by sa Red Bull mohol opäť trochu trápiť. “Naše auto je postavené na koncepcii, ktorá je upriamená na maximálnu aerodynamickú efektivitu. Ak nechceme prísť o množstvo prítlaku, nemôžeme monopost zodvihnúť vyššie, aby lepšie prechádzal cez obrubníky.”

V kalendári je ešte niekoľko tratí, ktoré sa vyznačujú hrboľatým povrchom a nepríjemnými obrubníkmi. Na zisk titulu to však konkurencii nebude stačiť. “Myslím si, že na tradičných okruhoch máme stále výhodu. Ak v Barcelone nebudeme vpredu, tak budeme mať ozajstný problém.”

A ako to bude prebiehať na iných tratiach? Red Bull má radosť, že má v rukáve takého žolíka, aký iným tímom chýba. “Na tratiach, kde nebudeme takí konkurencieschopní, sa zas môžeme spoľahnúť na Verstappenov faktor. Je vo vrcholnej forme a predstavuje rozdielový prvok.”

“Na rošte nie je iný pilot, ktorý by v každom kole pretekov dokázal jazdiť až na hrane bez toho, aby spravil nejakú chybu,” vyhlásil športový poradca Red Bullu.

Súvisiace články

Diskusia