logo F1online.skF1online.sk

Albon: Šli sme až bolestivo pomaly

Alex Albon
© X/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala27. 5. 2024

Veľká cena Monaka mala na bodovaných priečkach troch rušnovodičov. K Charlesovi Leclercovi a Georgeovi Russellovi sa pripojil aj Júki Cunoda, ktorý sa šuchtal ešte pomalšie ako Ferrari s Mercedesom. Alex Albon ho i napriek tomu nedokázal predbehnúť.

Williams po ôsmich veľkých cenách zmazal nulu v konštruktérskom šampionáte, čím preskočil Alpine. Alex Albon sa však na tieto dva body poriadne nadrel, hoci nie v tradičnom slova zmysle. Hovorí sa, že spraviť chybu pri jazde na plný plyn je ťažké, ale keď jazdíte výrazne pod svoje možnosti, tak ešte ťažšie. Taká pomalá jazda a nemožnosť predbehnúť súpera musela byť aj nesmierne frustrujúca.

“Tempo bolo až bolestivo pomalé,” povzdychol si Alex Albon v rozhovore pre oficiálny kanál F1. “Bolo bolestivo pomalé. Videl som, že má rýchlosť, tak som si hovoril, že títo chlapci to rozohrali až príliš pomaly. Pokojne mohli byť rýchlejší. Asi po 20 kolách sme dostali celé kolo.”

Júki Cunoda po červenej vlajke nasadil tvrdú zmes, nuž nemusel až tak úzkostlivo šetriť pneumatiky. Beztak jazdil o dve sekundy na kolo pomalšie ako George Russell a tým pádom aj Charles Leclerc, ktorý ho neskôr len kopíroval.

“Popravde ku koncu to bolo ťažké, pneumatiky degradovali, ale nemyslím si, že by sme potrebovali ísť až takto pomaly,” poznamenal na tvrdých pneumatikách jazdiaci pilot Williamsu, ktorého monacký zážitok nenadchol, ale zisk bodov mu nedeľu spríjemnil.

“Možno to bolo trochu nudné. Kiežby som mal krajšie a zábavnejšie preteky, a tak získal prvé body, ale berieme to. Deviate miesto je pre nás super. Dostalo nás to do hry a pred nasledujúcimi pretekmi nám to napne plachty. Vlani nám hodnú chvíľu trvalo, kým sme získali prvé body, no potom sme začali pridávať. Nevidím dôvod, prečo by sme to nemohli spraviť opäť,” dodáva Albon. “Pracujeme na aute, trochu sme znížili jeho hmotnosť, priniesli menšie vylepšenia a vyplatilo sa to.”

Súvisiace články

Diskusia