logo F1online.skF1online.sk

Môžeme byť prví aj desiati, znie z McLarenu

Oscar Piastri
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl24. 5. 2024

S McLarenom boli po vydarenom víkende v Imole pred Monakom späté vysoké očakávania. Mnohí sa pýtali, či by papájoví mohli v kniežatstve opäť útočiť na víťazstvo. Piatok veľa neodhalil a aj v samotnom tíme predpokladajú, že to bude ešte tesnejšie než predtým.

Lando Norris absolvoval v piatok 68 kôl, v FP1 bol štvrtý a v FP2 piaty. V druhom tréningu však nasadil použité mäkké pneumatiky, čo bude určite jednou z príčin výraznej straty na Charlesa Leclerca.

„Nemyslím si, že sme na tom zle. Monako je vždy náročné a chaotické, no som rád, že tu opäť jazdíme. Bude to tesné medzi viacerými tímami, a jeden či dvaja súperi sú zatiaľ trochu pred nami, čo sme však aj trochu očakávali,“ skonštatoval Lando Norris.

Kým v Miami či Imole dokázal britský tím priamo vyzvať Red Bull, v uličkách Monaka pribudli ďalší vážni konkurenti, ktorí sa zatiaľ po piatku javia v o niečo lepšom svetle.

„Určite nám niečo chýba na Charlesa a Ferrari, a možno aj na Mercedes, ktorý má, zdá sa, výbornú rýchlosť. Celé je to tesnejšie, aj vďaka kratšej a v podstate abnormálnej trati. Ale sme tam. Potrebujeme len nájsť nejaký výkon. V sobotu to bude ťažké, no sme v bitke, čo je hlavné,“ vyhlásil britský pilot.

V čom sa teda McLaren potrebuje zlepšiť pred kvalifikáciou, kľúčovou časťou víkendu? „Kľúčové je mať grip v nízkej rýchlosti, preto potrebujeme upraviť a zlepšiť balans. Rovnako čím lepšie a mäkšie dokážete prejsť cez hrbole, o to lepšie sa cítite. Je to však niečo za niečo. Ak sa o to snažíte príliš, stratíte celkový výkon. Skúsili sme pár vecí, verím, že ich pochopíme a zlepšíme pred sobotou,“ dodal Lando Norris.

Oscar Piastri v druhom tréningu ani len nenasadil mäkkú zmes. Kým v FP1 bol druhý, popoludní sa prepadol až na dvanáste miesto. Svoju taktickú voľbu vysvetlil aj predpoveďou počasia, ktorá na piatok sľubovala vyššie riziko dažďa. V samotnom tíme stále očakávajú, že počasie by mohlo ovplyvniť aj nedeľňajšie preteky.

„V FP1 som použil mäkké pneumatiky, ktorých máme na víkend obmedzený počet. Pripravovali sme sa na kvalifikáciu, v FP2 sme očakávali vysoké riziko dažďa. Preto som použil mäkkú zmes už skôr,“ skonštatoval austrálsky pilot.

McLarenu by nemali ujsť miestenky v TOP10, tam to však už môže byť o mikroskopických rozdieloch. Ak sa potvrdia slová Oscara Piastriho, môžeme očakávať naozaj vzrušujúcu kvalifikáciu.

„Úprimne, môžeme byť prví, no aj desiati. Aj Aston Martin totiž vyzerá dobre. Už dnes to bolo veľmi, veľmi tesné. Ferrari je rýchle, Red Bull tiež, a Mercedes pôsobí tento víkend oveľa silnejším dojmom. Bude to vzrušujúce, pretože to bude do veľkej miery v rukách jazdcov. Je tu veľa rýchlych áut. Ten, kto dá dokopy najlepšie kolo, bude na pole position,“ uzavrel Oscar Piastri.

Súvisiace články

Diskusia