logo F1online.sk

V Aston Martine bude Vettelovi dobre, predpovedá Surer

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala7. 11. 2020

Racing Point bude od novej sezóny pôsobiť v novom šate a s novým jazdcom. Do tímu zo Silverstone mieri Sebastian Vettel, ktorému Marc Surer, bývalý pretekár efjednotky, prorokuje veľké znovuzrodenie.

Kalendár pre sezónu 2021 ešte oficiálne potvrdený nemáme, ale vo všeobecnosti sa hovorí o tom, že sezónu otvorí už tradične Melbourne. Pre Sebastiana Vettela to bude po šiestich rokoch prvý súťažný víkend v inej ako červenej farbe.

Začne Vettel vo veľkom štýle a získa hneď v Austrálii pódium? “Ja by som ho neodpisoval,” hovorí Marc Surer v rozhovore pre motorsport-total.com. “On je človek, ktorý by to vedel premeniť na realitu, ak bude auto robiť, čo on bude chcieť.”

Po najťažšej sezóne v kariére je Vettel všeobecne odpisovaný. Švajčiarsky expert na F1 by bol pri takýchto hodnoteniach opatrný. “On vie, ako sa vyhrávajú preteky a vie, ako víťazstvá priviezť až domov. Aj keď teraz nezažíva najlepšie časy. Nakoniec ho to ale môže len posilniť. On vie, že keď sa budú veci zlepšovať, tak tieto negatívne skúsenosti mu môžu dokonca pomôcť.”

Týmito negatívnymi skúsenosťami Surer naráža na prekvapujúci rozchod Scuderie a nemeckého pretekára, ktorý spolu s nekonkurencieschopným autom spôsobil, že obe strany už odpísali sezónu 2020. “Tak mi to pripadalo, keď povedali, že s Vettelom nemajú žiadne vážne problémy a všetko funguje.”

Tieto slová opakuje Mattia Binotto aj športový riaditeľ Laurent Mekies. “Oni sa ho už vzdali. Nemyslím si, že by ho cielene znevýhodňovali, ale nejako si uvedomili, že ho už dopredu nedostanú.”

Výsledok je, že monopost SF1000 je čím ďalej, tým viac “Leclercovo auto”. “Vettelovu situáciu to, prirodzene, len zhoršuje,” konštatuje Surer. Pre Ferrari totižto nemá zmysel prinášať vylepšenia s cieľom pomôcť Vettelovi, veď v budúcom roku aj tak pôjde ku konkurencii.

“Ale fakt, že sa stále snaží dostať cez túto sezónu, že nehádže uterák do ringu, ukazuje jeho veľkosť. Podľa mňa je to znak, že je veľmi silný,” vyzdvihol Vettela bývalý jazdec Arrowsu či Brabhamu.

Aj preto Surer Vettelovi veští svetlú budúcnosť. “V Aston Martine budú robiť všetko preto, aby mu dodali auto, aké bude chcieť. Ferrari to od Leclercovho príchodu už nerobí. Videli, že sa objavil niekto, kto bude ich budúcnosťou. V Aston Martine, naopak, budú načúvať jeho želaniam. Do tímu prizvali štvornásobného majstra sveta a zaplatia za to poriadne peniaze.”

“Ružový Mercedes”, ktorý bude o rok zelený, by mal Vettelovi vyhovovať. “Je to dobré auto od základu, veď dokonca aj Stroll v ňom vie byť rýchly. A budúci rok sa bude pokračovať viac-menej s rovnakými autami.”

“Stroll by pravdepodobne v Red Bulle nezažiaril, ale s autom, ktoré má teraz, sa mu to darí. Párkrát porazil dokonca aj Péreza. To už niečo znamená, no ja si myslím, že je to kvôli tomu, že sa v tom aute jazdí relatívne ľahko — ako v Mercedese, v ktorom by pravdepodobne veľa jazdcov bolo podobne rýchlych,” doplnil.

Súvisiace články