logo F1online.sk

F1 v Saudskej Arábii. Čo na to Wolff, Hamilton a Horner?

Saudská Arábia, Džidda
© F1 Experiences
Milan Kubala
Milan Kubala7. 11. 2020

Je to oficiálne. Formula 1 v budúcom roku zavíta do Saudskej Arábie. Tento krok sa ukazuje ako veľmi kontroverzný a stretol sa zväčša s negatívnymi reakciami. Čo naň ale hovoria niektorí z popredných predstaviteľov Formuly 1?

Nočné preteky v Džidde budú akýmsi predkrmom pred tým, čo má ešte len prísť. V roku 2023 sa uskutočnia prvé preteky na novovybudovanom okruhu neďaleko Rijádu. Pôjde o pokračovanie oznámeného “dlhoročného partnerstva” medzi Saudskou Arábiou a Formulou 1.

To sa stretlo s odporom viacerých organizácií, z ktorých najvýraznejšie sa vyjadrila Amnesty International. Zorganizovanie pretekov považuje za akýsi pokus o odklonenie pozornosti od problémov hlavne s právami žien v krajine. Od Formuly 1, ktorá sa v posledných mesiacoch odela do dúhovej, čiernej, a pomáha tlačiť na práva menšín v iných krajinách, žiada, aby zakročila a keď tam už chce pretekať, aby aspoň zabezpečila, že pri organizácii podujatia budú mať ženy rovnaké práva ako vo vyspelom svete.

Toto Wolff, šéf tímu Mercedes, tímu, ktorý sa stal jedným z najhlasnejších bojovníkov za ľudské práva, dúfa, že Formula 1 pomôže “spraviť zo sveta lepšie miesto”. To má platiť aj pre Saudskú Arábiu.

“Videli sme, že naše pretekanie po celom svete rozprúdilo pozitívnu diskusiu okolo F1,” hovorí Wolff. “Bol som v Rijáde na pretekoch Formuly E, myslím, že to bolo pred rokom. Bol som ohromený tou zmenou, ktorú som videl.”

“Ako návštevník nikdy neviete, ako sa veci majú. Ja som to ale videl osobne, len to môžem komentovať. Bolo to skvelé podujatie bez segregácie, ženy aj muži boli spolu, bolo to príjemné podujatie,” spomína šéf Mercedesu.

Po skončení víkendy Formuly E sa v krajine dokonca uskutočnili testy ženských pretekárok, a to podľa Alejandra Agaga na vyžiadanie miestnych úradov. Ženám bolo navyše povolené sledovať preteky a s nimi spojená spravodajská činnosť.

“Niekde musíme začať,” uvedomuje si Wolff. “Z toho, čo som videl, sme niekde začali. Verím, že by sme mali spraviť všetko preto, aby sme tento svet spravili lepším.”

Lewis Hamilton ako popredný predstaviteľ BLM vo svete motoršportu sa zatiaľ jasne nevyjadril k VC Saudskej Arábie. Prezradil, že zatiaľ toho “nevie dosť o problémoch s ľudskými právami v Saudskej Arábii”.

“Mám pár priateľov, ktorí tam chodievajú a hovoria mi, že je to úžasné miesto. Myslím si však, že predtým, ako niečo budem komentovať, by som mal presne vedieť, čo je vo veci,” vysvetľuje Lewis Hamilton. “Nelson Mandela pred rokmi povedal, že šport má silu spraviť svet lepším. Ja si myslím, že sme už zbadali tento posun k lepšiemu — my ako šport sme sa zaviazali a začali tlačiť na podporu ľudských práv, rovnosti a inklúzie.”

Brit ešte doplnil: “Chodíme do toľkých krajín a hoci tam zorganizujeme skvelé podujatia, nenechávame za sebou žiaden dlhotrvajúci efekt. Otázkou je, či by sme to vedeli? Môžeme prispieť k upozorňovaniu na isté problémy a zatlačiť na zmenu?”

Christian Horner už dlhodobo razí svoj jasný názor. Šport je podľa neho apolitická záležitosť a podľa toho by sa mal aj riadiť. Tímy navyše nemajú silu na to, aby vedenie športu presvedčili, že ísť do tej či onej krajiny nie je správne.

“Keď sa prihlasujeme do šampionátu, nediktujeme si, ako bude vyzerať kalendár. Prihlasujeme sa do všetkých pretekov,” poznamenal Horner. “Veríme majiteľom práv a vedeniu, že situáciu dostatočne preskúmali a prijali rozhodnutia, ktoré sú v záujme tohto športu. My nie sme politická organizácia, na šport by sa nikdy nemalo hľadieť politicky.”

“Preto im veríme. Veríme, že prijmú správne rozhodnutia. Nech už rozhodnú o uskutočnení pretekov hocikde — my sme sa prihlásili do šampionátu a týchto pretekov sa zúčastníme. Pokúsime sa na tých pretekoch podať čo najlepší výkon,” dodal.

Súvisiace články