logo F1online.skF1online.sk

Mario Andretti o možnostiach Carlosa Sainza: Šiel by som do Mercedesu

Carlos Sainz
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala15. 5. 2024

Carlos Sainz má k dispozícii ešte niekoľko zaujímavých miest, kde by mohol zakotviť, a určite má aj plno odporúčaní. Jednu mu pripravil aj majster sveta z roku 1978 Mario Andretti, podľa ktorého by spravil najlepšie, keby si podal ruku s Totom Wolffom a stal sa pilotom Mercedesu.

Všetci top piloti sú už rozchytaní s výnimkou Carlosa Sainza. Ferrari sa s ním po angažovaní Lewisa Hamiltona bude musieť rozlúčiť, no i napriek tomu je o Španiela veľký záujem. Prejavilo ho Audi, Red Bull a pochvalne sa na Sainzovu adresu vyjadruje aj Toto Wolff.

“Ja by som šiel do Mercedesu,” vyhlásil s úsmevom Mario Andretti, ktorého sa na situáciu okolo Sainza spýtal portál planetf1.com. Aj keď strieborné šípy nie sú zárukou okamžitého úspechu, v roku 2026 sa aj vďaka pohonnej jednotke môžu dostať späť do hry, v ktorej sa bude víťaz vážiť zlatom.

Americký pretekár o tom nepochybuje. “Čoskoro sa majú vrátiť späť na čelo, prekúsavajú sa k tomu. Toto je jeden tím, o ktorom viete, že vždy bude niekde vpredu, pokiaľ tu zostane. Dalo by sa povedať, že je to tak udržateľné. Takto sa na to pozerám ja.”

Ak by Sainz Andrettiho počúvol, musel by si zmerať sily s Georgeom Russellom, z ktorého by mal byť nový líder tímu. Dokázal by ho však z tejto pozície zhodiť a presadiť sa?

“Povedzme si to úprimne: Musíte si stáť za svojím proti komukoľvek. To je vaša práca,” vysvetľuje Mario Andretti, podľa ktorého pred podpisom zmluvy vôbec netreba hľadieť na to, kto bude sedieť na druhej strane garáže. “Bez ohľadu na to, kam sa vyberiete, budete čeliť Maxovi. Jeho treba poraziť. Vždy sa nájde niekto, kto je lepší, no ak chcete získať ten titul alebo víťazstvo, musíte ho zdolať. Musíte zdolať toho, kto je najlepší a nebáť sa, ak si o svojom kolegovi myslíte, že má oproti vám navrch.”

“Keby bol váš kolega v inom tíme, aj tak by ste toho jednotlivca museli zdolať. Nemôžete sa báť zmerať si sily s hocikým. Treba si však opakovať, že musíte byť najlepší. To vás posunie ďalej, pretože budete pracovať tvrdšie, budete všetko sledovať pozornejšie a môžete sa aj veľa naučiť od kolegu, ktorý je od vás lepší,” pokračuje bývalý pilot tímov ako Lotus, Ferrari, Alfa Romeo či Williams.

Je však trochu mrzuté, že Carlos Sainz má zatiaľ v ruke čierneho Petra. Ak s ním bude dlho otáľať, Mercedes môže siahnuť po Antonellim, Red Bull zas predĺžiť kontrakt s Pérezom, a jemu zostane už len jedna perspektívna možnosť.

Podľa Andrettiho by si Sainz zaslúžil, aby nemusel takto zháňať kokpit, keď je v životnej forme. “Osobne mi je ho trochu ľúto. Určite si zaslúži konkurencieschopnú sedačku, pretože potvrdil, že dokáže získať pole position aj vyhrávať preteky. Má rýchlosť. Vždy sa môžete porovnávať so svojím kolegom, a podľa mňa pri tom ukázal, že si to zaslúži. Je dostupných pár dobrých miest, nuž dúfam, že sa mu jedno ujde.”

“On je jeden z jazdcov, ktorí vzbudzujú veľký záujem a jeho fanúšikovská základňa asi dúfa v to isté. Ja určite áno a z jeho strany to budem stopercentne pozorne sledovať. Zaslúži si jazdiť v niečom, čo bude schopné vyhrať,” prízvukuje 84-ročný Američan. “Potom to už môže prevziať sám.”

Súvisiace články

Diskusia