logo F1online.skF1online.sk

Ferrari podniká ďalšie zmeny, Charles Leclerc dostane nového pretekového inžiniera

Charles Leclerc
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala9. 5. 2024

Vo štvrtok podvečer Scuderia Ferrari oznámila nečakanú zmenu na poste pretekového inžiniera Charlesa Leclerca. Monacký pretekár sa rozlúči so svojou “spojkou” na boxovom múriku Xavim Marcosom, ktorého od VC Emilia Romagna nahradí Bryan Bozzi.

Pretekoví inžinieri Ferrari si neraz musia vypočuť kritiku za svoju komunikáciu či jej efektivitu. Je to určite jedna z oblastí, v ktorej ešte taliansky tím môže zabrať. Môžeme sa však len domnievať, či táto výmena s tým súvisí, keďže Maranello vydalo len pomerne strohé stanovisko.

“Scuderia Ferrari HP oznamuje, že od pondelka 13. mája Xavi Marcos prinesie svoje cenné skúsenosti, ktoré nazbieral na pozícii pretekového inžiniera v tíme Formuly 1, do vývoja iných dôležitých programov v spoločnosti,” v krátkosti informovala talianska stajňa o odchode inžiniera, ktorý pracoval s Leclercom už od roku 2019.

Xavi Marcos Padros naposledy fanúšikov pobavil — a niektorých azda aj nahneval — v Číne, keď svojou požiadavkou totálne zaskočil Charlesa Leclerca a ten takmer jedno celé kolo rozmýšľal, čo vlastne od neho inžinier chce. Nebol to však jediný príklad problémov v komunikácii; v minulosti sme viackrát videli, že pilot musel inštruovať svojho inžiniera či dokonca si určovať vlastnú stratégiu.

Aj tento aspekt potrebuje Scuderia zlepšiť, o čo by sa mohla postarať aj táto zmena. Na Xaviho Marcosovo miesto na boxovom múriku zasadne Bryan Bozzi, ktorý v tíme pracuje už desať rokov. Pre Charlesa Leclerca to nie je nikto “cudzí”. Keďže doposiaľ bol jeho výkonnostným inžinierom, aj táto dvojica sa dobre pozná. Či si však sadne aj komunikačne, sa ešte uvidí.

Súvisiace články

Diskusia