logo F1online.skF1online.sk

Williams opäť počíta škody. Sargeanta zostrelil Magnussen, Albon zničil podlahu

Alex Albon
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 5. 2024

Sezóna 2024 je pre Williams zatiaľ hotovou pohromou. Pred sezónou bola stajňa z Grove pasovaná medzi čiernych koní, ale v doterajšom priebehu zaujala len nedostatkom náhradných dielov a špekuláciami o výmene Logana Sargeanta. Bohužiaľ pre Williams, ani po Miami nie je bilancia lichotivejšia.

Boss stajne James Vowles si vlani vypočul slová veľkej chvály na svoju adresu. Podobne ako jeho bývalý nadriadený v Mercedese Toto Wolff si však v úvode ročníka 2024 prechádza krízou. Williamsu neprinieslo úvodných šesť podujatí novej sezóny ani jeden bod a momentálne okupuje v Pohári konštruktérov predposledné miesto pred nemenej sa trápiacim Sauberom.

Aj v Miami počítal tím skôr straty. Desiate miesto Logana Sargeanta v šprinte vyzeralo nádejne, aj keď sa na ňom podieľali problémy favoritov, Alex Albon opäť udatne bojoval, ale v nedeľu boli obaja piloti od bodov poriadne ďaleko.

Logan Sargeant doplatil na ďalší „blikanec“ Kevina Magnussena, ktorý ho poslal do bariéry a rozšíril už beztak ohromný účet za opravy Williamsu v tejto sezóne. „Ani som ho nevidel na vnútornej strane, takže k tomu veľmi nemám čo povedať. Je to veľmi frustrujúci koniec mojich domácich pretekov, ale podľa mňa to bol pozitívny víkend. Úprimne mám pocit, že som z toho dostal takmer všetko. Možno trochu som sa mohol zlepšiť. Urobím za tým hrubú čiaru a idem ďalej,“ povedal Sargeant po pretekoch.

„Prvým veľkým pozitívom bol šprint, druhým sobotná kvalifikácia, keď mi na postup do Q2 chýbali len tri stotiny sekundy. Pokúsim sa nájsť ešte niečo navyše. Veci začínajú vyzerať dobre,“ dodal domáci miláčik pri rozlúčke s Miami.

V pretekoch tak mohol pokračovať len jeden pilot Williamsu, ale ani Alexovi Albonovi sa nedarilo o nič lepšie. Aj on pritom rozšíril dlhý účet škôd tímu v doterajšom priebehu sezóny. Nakoniec skončil až na osemnástom, a teda predposlednom mieste. „Trápili sme sa celý víkend, ktorý nešiel vôbec hladko. Dnešné preteky určite patrili k tým najnáročnejším. Musíme sa na to pozrieť a zistiť, prečo to bolo také ťažké,“ povedal po pretekoch Albon.

„V skutočnosti sme nemali až také zlé tempo, len jazdci za nami mali čerstvejšie pneumatiky. Pôsobil som teda ako zátka pre ostatných. Možno keby sme boli o niečo vyššie a mali by sme za sebou nejaké pomalšie auto ako nárazník, tak by to bolo v poriadku,“ dodal britsko-thajský pretekár.

Williams mal v Miami konečne k dispozícii náhradné šasi. Tím sa tak zbavil hrozby, že podobne ako v Austrálii vypadne z boja Logan Sargeant. Nezbavil sa však mastných účtov za opravy. Okrem monopostu amerického mladíka totiž tím musí vyrobiť náhradné diely aj pre ten Albonov, ktorý sedem kôl pred koncom napodobnil Maxa Verstappena a vyšiel mimo trate v pätnástej zákrute.

„V 50. kole prešiel Alex cez rovnaký kužeľ ako Verstappen a zničil si podlahu. Poškodenie bolo vskutku veľké,“ priznal boss stajne James Vowles. „Neuvedomili sme si to hneď, ale v ďalšom kole nám to bolo celkom jasné. Aby ste získali určitú predstavu, tak od toho okamihu strácal približne sekundu na kolo.“

Aj keď Albon v tom čase nebojoval o bodované umiestnenie, táto chyba znamenala definitívny koniec jeho nádejí. „Keď v jedenástej zákrute dupol na brzdu, auto nedisponovalo žiadnym prítlakom, prebrzdil, vyšiel mimo trate a prepadol sa poradím,“ dodal Vowles.

Súvisiace články

Diskusia