logo F1online.sk

Wolff stále čaká na Verstappena. Spoliehať sa môže aj na sľub Helmuta Marka

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2024

Šéf Red Bullu Christian Horner aj generálny riaditeľ Oliver Mintzlaff už Totovi Wolffovi dôrazne odkázali, aby sa začal starať o svoje veci a nie o Maxa Verstappena. Wolff sa však nenechá vyprevadiť spred vchodu do Red Bullu tak ľahko. Naďalej tam čaká na Maxa Verstappena a jeho rozhodnutie, či zostane v továrni červených býkov, alebo s ním zamieri do Brackley.

Podľa Olivera Mintzlaffa by mal Toto Wolff prejaviť aj štipku rešpektu a prestať komentovať Maxa Verstappena a jeho budúcnosť. Vraj niečo také nie je “správne”. Šéfovi Mercedesu je to však očividne jedno. Na Mintzlaffa zareagoval dvoma krátkymi vetami: “Neviem, čo ten chlap komentuje. Pre mňa to nemá žiadnu relevanciu.”

Medzitým si Wolff hudie svoju pieseň, podľa ktorej stále žije šanca, že Max Verstappen skutočne odíde z Red Bullu. A aj keď odmietol, že by sa malo uskutočniť stretnutie medzi ním a Verstappenovcami, chce ďalej na trojnásobného šampióna čakať.

“Stretnutí je vždy veľa. Na margo druhého jazdca zatiaľ nemôžem povedať žiadnu definitívu,” cituje tretinového majiteľa stajne motorsport.com. “Bavili sme sa o možnostiach a chcem byť k týmto chlapcom férový, nech to nevyzerá tak, že hráme šach s ľuďmi, pretože to my nerobíme.”

“Chceme si dopriať čas, aby sme zistili, kam sa budú uberať Maxove myšlienky. Zároveň s tým budeme monitorovať aj iných jazdcov. Carlos bol dnes opäť veľmi silný, takže preto sme tak trochu v režime pozorovateľa,” objasnil svoju pozíciu Wolff.

V Mercedese stále odkladajú rozhodnutie o druhom jazdcovi a Wolff má na to zrejme dobrý dôvod. Okrem toho, že tým dráždi Christiana Hornera, pomáha udržať v hre svojho “žolíka” Helmuta Marka, ktorý je pre budúcnosť Maxa Verstappena kľúčový. Obaja sú zmluvne previazaní.

Súčasťou “tajného” dodatku vo Verstappenovej zmluve, ktorý dvojica podpísala bez vedomia Christiana Hornera, je totiž aj klauzula, ktorá Holanďanovi umožňuje odísť z tímu za predpokladu, že v ňom už Helmut Marko bude chýbať.

Britská BBC sa navyše od zdrojov z prostredia Red Bullu dozvedela o sľube, ktorý dal Helmut Marko svojmu jazdcovi Maxovi Verstappenovi. Za jeho lojálnosť aj priateľstvo mu je ochotný pomôcť, s čím bude potrebovať. “Marko Verstappenovi sľúbil, že spraví, čo bude chcieť. Ak teda Verstappen bude chcieť odísť, Marko mu to svojím odchodom umožní.”

Christian Horner určite nepotrebuje mať v tíme takýto “rozvratný” prvok, a už vôbec nie, ak chce skutočne prevziať moc nad celým Red Bullom. Helmuta Marka sa však za týchto okolností nedokáže zbaviť, ani keby veľmi chcel.

Jeho vyprevadením by riskoval, že Max Verstappen naplní hrozby spred pár týždňov a skutočne odíde. Situácia by sa však dramaticky zmenila, keby Verstappen nemal žiadnu adekvátnu náhradu za Red Bull. Ak by mohol zamieriť len k zákazníckym či neperspektívnym tímom, musel by v Red Bulle zostať. Preto mu Toto Wolff musí držať dvere otvorené, ak chce aspoň ako-tak živiť mocenský boj v Red Bulle.

Ak sa Totovi Wolffovi podarí udržať Marka v Red Bulle “nažive” dosť dlho, holandskému šampiónovi tým garantuje viac času presvedčiť sa, či bude nová pohonná jednotka Red Bullu konkurencieschopná, alebo by mal zamieriť inam. Zároveň vďaka Markovmu sľubu budú stále otvorené zadné dvierka, cez ktoré sa Verstappen bude môcť prešmyknúť von.

Toto rozhodnutie však už bude Verstappenovo, ktorý bude musieť zvážiť, či bude mať radšej vo vrecku titul aj pre rok 2025, alebo si dá krátky pôst a v roku 2026 sa vráti s lepšou perspektívou. A ak už bude Verstappen skalopevne presvedčený o tom, že v Red Bulle zostane — čo podľa Wolffa ešte nie je —, Mercedes bude môcť obsadiť druhú sedačku vo svojom tíme.

“Chceme si dopriať čas, aby sme zistili, kam sa budú uberať Maxove myšlienky.” A treba dopriať čas aj samotnému Maxovi, mohli by sme dodať.