logo F1online.sk

Mintzlaffovi sa nepáči, že Wolff lanári Verstappena: Nech sa stará o svoje problémy

Helmut Marko, Oliver Mintzlaff, Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 5. 2024

Keď Ron Dennis prirovnal Formulu 1 ku „klubu piraní“, vyslovil jednu z najslávnejších právd o tomto športe. Je to vskutku tak a najvyššia motoristická trieda je zároveň o veľkých egách, ktorým tu disponuje prakticky každý veľký hráč. Výnimkou nie je ani skúsený obchodník Toto Wolff, ktorý dáva verejné návrhy hviezde Red Bullu Maxovi Verstappenovi. To sa ani trochu nepáči výkonnému riaditeľovi výrobcu energetických nápojov Oliverovi Mintzlaffovi.

Aj keď sa kompetencie po smrti Dietricha Mateschitza rozdelili medzi viac ľudí, je to práve Mintzlaff, ktorý má v Salzburgu najväčšie právomoci. Rok 2024 je preňho poriadne horúci a v podstate sa už niekoľko mesiacov snaží predísť vnútornému rozpadu pretekárskeho tímu – výkladnej skrine jeho spoločnosti.

Do Miami dorazil Red Bull v trochu ponurej nálade. Lúči sa totiž s jedným zo strojcov svojho úspechu Adrianom Neweym. Jeho dobrý priateľ a boss McLarenu Zak Brown už prorokuje, že legendárneho konštruktéra budú nasledovať ďalší. Potvrdil pritom správy niektorých médií, že mnohí zamestnanci Red Bullu chcú skúsiť šťastie inde.

Taký Max Verstappen však niečo také kategoricky odmietol, hoci on nemusí nikomu posielať životopisy. Keby chcel, stačí zavolať Totovi Wolffovi, ktorého počínanie sa však nestretlo s veľkým pochopením zo strany výkonného riaditeľa Red Bullu Olivera Mintzlaffa. „Chápem, že po rokoch pozadu čelí Toto a ďalší tlaku,“ vyhlásil v rozhovore pre Bild Am Sonntag, na ktorý odkazuje Motorsport.com.

„Myslím si však, že by sa mal koncentrovať na vlastné problémy. Má ich dosť. Okrem toho je tu aj rešpekt. Nie je v poriadku, keď neustále rozprávam so zamestnancami iných tímov,“ myslí si Mintzlaff, ktorého by však ostrieľanejší muži z prostredia Formuly 1 možno ubezpečili, že džentlmenské dohody alebo nepísané pravidlá v F1 prakticky neexistujú.

Je zrejmé, že aj Mintzlaff a celý Red Bull sú pod tlakom. Aj keď podpísali s Verstappenom dlhodobú zmluvu, len s ťažkosťami odrážajú špekulácie. „Max má stále dlhodobý kontrakt a nepovedal ani slovo o tom, že ho nechce dodržať. Neobávam sa, že by zvažoval odchod. Musí sa to len opäť upokojiť. To chce Max a to chceme aj my,“ vyhlásil výkonný riaditeľ výrobcu energetických nápojov.

Na otázku, či podľa neho existujú nejaké dôvody, prečo by Verstappen chcel opustiť Red Bull, odpovedal Mintzlaff jednoznačne: „Nie, aspoň mne žiadny nenapadá. Max chce najrýchlejšie auto a my ho máme, Max chce byť majstrom sveta a s nami má najväčšiu šancu.“

„Okrem toho je to lojálny chlapík. Vie, že Christian Horner a Helmut Marko mu vždy verili. On to vie oceniť. Okrem toho, Red Bull je skvelá značka, s ktorou sa dokáže stotožniť. Má teda veľa dôvodov, prečo zostať; a žiadne dôvody na odchod,“ skonštatoval Mintzlaff.