logo F1online.sk

Norris mal v nedeľu ráno predtuchu: Celý víkend som niečo cítil

Lando Norris
© McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 5. 2024

Lando Norris sa konečne dočkal. Viackrát v jeho kariére to vyzeralo, že je všetko nachystané na víťazstvo, viackrát bol blízko, ale v Miami išlo spočiatku všetko proti nemu. Po štarte z piateho miesta a prvom stinte za zadným krídlom Sergia Péreza to skutočne nevyzeralo, že toto bude deň s veľkým „D“. V kokpite McLarenu však podľa slov Landa Norrisa prevládal odlišný pocit.

Musel si toho o sebe veľa napočúvať. V Monze v roku 2021 mal McLaren najrýchlejšie auto, ale z víťazstva sa vtedy tešil jeho trápiaci sa tímový kolega Daniel Ricciardo; v Soči 2021 prehovorilo do boja neúprosné počasie a práve tento víkend sa pre Landa stal na dlhé roky kryptonitom. V roku 2023 skončil šesťkrát druhý a celkovo ôsme druhé miesto pridal pred dvoma týždňami v Číne. Zdalo sa, že mu to nie je súdené.

„Aj keď veľmi chcem odpovedať nie, odpoveď je áno,“ povzdychol si Norris pri otázke, či mu spadol kameň zo srdca. „Prvé víťazstvo v kariére je vždy niečo neuveriteľné. Samozrejme, párkrát som bol blízko a zdalo sa, že sa mi to nikdy nepodarí, ale ja som nemal obavy.“

„Aj keď veľa ľudí pochybovalo, že to dokážem poskladať a vyhrať preteky, ja som sa nebál. V tomto roku som mal väčšiu sebadôveru než kedykoľvek predtým, že ja aj môj tím máme všetko potrebné na víťazstvo. Zostal som trpezlivý, robil som si svoju prácu, jazdil svoje preteky a robil to, čo viem najlepšie. Vedel som, že môj čas príde,“ pokračoval nadšene Norris.

Ten mal v nedeľu ráno zvláštnu predtuchu. Aj keď nestál na štarte vpredu a Red Bull pôsobil v Miami naďalej neohrozene, Landovi niečo našepkávalo, že toto môže byť jeho deň. „Nestáva sa často, že cítim optimizmus, ale celý víkend som niečo cítil. Už v tréningu a v kvalifikácii sme boli blízko. Ako keby to vykresalo iskierku nádeje. Aj keď v sobotu nám trochu zhasla, dnes sa vrátila a spôsobila požiar,“ povedal spokojne Norris.

Boli to dlhé preteky a Lando rozhodne od úvodu nevyzeral ako najväčší favorit na víťazstvo. Do diania prehovoril až v druhej tretine, keď sa mu z cesty odpratal Sergio Pérez a začal jazdiť jedno najrýchlejšie kolo za druhým. Definitívu určili bohovia motoršportu, ktorí vyslali na trať safety car a pomohli lietajúcemu Landovi do vedenia.

„Keď som na štarte videl Sergia na vnútornej strane, vybavil sa mi sobotný šprint. Pomyslel som si: ‚Dobre, skúsme sa dnes dostať aspoň za prvú zákrutu.‘ Išiel som opatrne. Vedel som, že máme dobré tempo a vedel som, že to budú dlhé preteky,“ spomína Norris.

„Celý prvý stint som sa držal za Checom a na jeho konci som bol najrýchlejší zo všetkých. Videl som Maxa a to mi dodalo nádej. Nestáva sa často, aby ste ho videli na trati. Celý čas som vedel, dokonca aj keď som jazdil na šiestom mieste, že môžem dostať príležitosť, či už safety car, alebo niečo iné mi môže prísť naproti,“ povedal britský pretekár.

Trpezlivosť sa vyplatila. V tomto okamihu sa zlomili celé nedeľné preteky. „Na konci prvého stintu som bol veľmi rýchly. Stále sme tlačili. Všetci predo mnou zastavili a ja som mohol využiť všetku rýchlosť monopostu, ktorej som mal viac ako dosť. S radosťou priznávam, že som mal šťastie, ale dokázal som natiahnuť svoj stint a mal som tempo, čo sa pretavilo do kúska toho šťastia. Niekedy musíte mať na svojej strane kúsok šťastia a veci sa musia vyvíjať podľa vašich predstáv. Po reštarte som bol presvedčený, že to zvládnem,“ dodal premiérový víťaz veľkej ceny.