logo F1online.sk

Tento víkend som nejazdil dobre, priznal Alonso

Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 5. 2024

Tím Alpine v Miami prvýkrát vážnejšie prehovoril do diania a trochu zaskočil aj Aston Martin s Fernandom Alonsom, ktorý mal v doterajšom priebehu sezóny jasne navrch. Formula 1 je však neustále sa vyvíjajúci organizmus, v ktorom jediná istota je zmena.

Ani Alpine nespí a aj keď do Miami nepriniesol žiadne vylepšenia, podľa informácií niektorých médií viedla „odtučňovacia kúra“ v Enstone k úspešnému výsledku. Francúzsky tím sa vraj konečne dostal na hmotnostný limit a v nedeľných pretekoch výrazne prehovoril do boja o body.

Aston Martin naproti tomu zažil veľmi nevydarený víkend – z pohľadu bodového zisku najhorší v sezóne. Fernando Alonso nakoniec ukoristil po súboji s Estebanom Oconom dva body, ale na tých sa nemalou mierou podieľali vonkajšie faktory.

„Určite som mal šťastie s virtuálnym safety carom. Štartovali sme na tvrdých pneumatikách, takže sme mali v úmysle zostať dlhšie na trati. V prvom stinte sme neboli veľmi konkurencieschopní, ale pokračovali sme a keď prišiel safety car, strašne nám to pomohlo,“ priznal Alonso po pretekoch pre televíziu Sky.

„Nedokázal som to príliš pochopiť, pretože sme boli za Russellom a dokázali sme držať viac-menej rovnaké tempo, ale Alpine bol rovnako rýchly ako my. Moja hlava to akosi neberie. Naša rýchlosť bola porovnateľná s Mercedesom, ale tiež s Alpinom. Preteky som však si naozaj užil, najmä ten tvrdý, ale férový súboj s Estebanom,“ skonštatoval Fernando.

Ten pre F1 TV priznal, že za celkový výsledok tento víkend môže aj on sám. Videli sme, že výkony španielskeho pretekára neboli v Miami dvakrát pôsobivé a sám si to aj priznal. „Trápili sme sa, nenašli sme správne nastavenie, nemali sme rýchlosť a ja osobne som celý víkend nejazdil dobre. Nevyťažil som z auta maximum a v sobotu som neposkladal dokopy perfektné kolo. Dnes to boli dobré preteky, ale zároveň nijak veľkolepé,“ priznal Alonso.

Víkend jeho tímového kolegu Lanca Strolla vyzeral nádejnejšie. Kanaďan dokonca dvakrát porazil Alonsa v kvalifikácii, ale v pretekoch mu to príliš neposlúžilo. Lance zostal uväznený v strede poľa, na rozdiel od tímového kolegu doplatil na načasovanie safety caru, neprehovoril do boja o body a nakoniec dostal desaťsekundový trest za opustenie trate a ponechanie si výhody. Výsledné sedemnáste miesto je ďaleko od bodovaných priečok.

„Myslím si, že nás veľmi skompromitoval výjazd bezpečnostného vozidla. Prezúvali sme veľmi skoro v snahe o undercut na Cunodu, ale potom prišiel safety car a pomohol všetkým, ktorí neboli v boxoch. Naše preteky tým skončili,“ skonštatoval Stroll.

Podľa jeho slov však monopost AMR24 beztak nemal na oveľa lepšie umiestnenie. Aston Martin zjavne postihol v Miami výpadok formy a nepochybne aj smola. „Určite si myslím, že máme nejakú prácu, pretože sme boli pozadu celý víkend,“ dodal na záver kanadský pretekár.