logo F1online.sk

Alonso bol za prezidentom FIA, rieši národnostnú diskrimináciu Španielov

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala5. 5. 2024

Fernando Alonso cíti krivdu, ba priam má obavy, že vo Formule 1 sa komisári spolčili voči španielskym jazdcom. Inak si ich rozhodovanie nevie vysvetliť. Dvojnásobný šampión je aj ochotný s tým niečo robiť; už v sobotu bol za prezidentom FIA Mohamedom bin Sulajemom.

Alonsovi sa to v posledných týždňoch nabaľuje. V Austrálii dostal penalizáciu za potenciálne nebezpečnú jazdu, hoci sa Georgea Russella za sebou ani nedotkol. Necítil sa byť vinný, no ako-tak to prekusol.

V Číne však dostal trest za kolíziu s Carlosom Sainzom zo šprintu, nuž a v Miami sa zas trestu vyhol Lewis Hamilton, ktorý kolidoval práve s Alonsom. Je to len náhoda, alebo FIA poľuje na rodáka z Ovieda?

“Mám pocit, že na národnosti záleží. A pôjdem sa porozprávať s Mohamedom [bin Sulajemom], s Medzinárodnou automobilou federáciou, s kýmkoľvek,” vyhlásil rezolútne Fernando Alonso po sobotňajšej kvalifikácii. “Musím zabezpečiť, že s mojou národnosťou nie je žiaden problém a že nič nebude vplývať na rozhodnutia. Nejde iba o mňa, ale ide aj o budúcu generáciu španielskych pilotov. Treba ich chrániť.”

Komisári vo verdikte zo šprintu konštatovali, že nenašli jasného vinníka nehody v prvej zákrute. Každý prispel svojím dielom; Hamilton výrazným posunutím bŕzd, Alonso zas vrazením do Lancea Strolla. Španiel však argumentuje, že do Strolla vrazil v následku toho, čo spravil Hamilton.

“Musel som tam vytvoriť priestor, pretože Hamilton prichádzal na vnútrajšku a nemal auto pod kontrolou,” opísal svoj pohľad na vec Alonso, ktorý svojho súpera mohol zbadať v spätnom zrkadle a inštinktívne sa odtláčať od vnútrajška zákruty. Ako by to vyzeralo, keby si roly vymenili? “Keby som to spravil ja, určite by som dostal trest.”

Trefný komentár na túto tému zverejnil reportér Keith Collantine: “Myslel som si, že Lewis Hamilton by si aj zaslúžil trest, ale nemám poňatia, prečo si Fernando Alonso myslí, že skupina komisárov zastupujúcich Singapur, Barbardos, Taliansko a USA majú niečo proti španielskym jazdcom.”

Fernando Alonso je však starý politik a týmito ťahmi, dokonca rozhovorom s prezidentom FIA, sa mu môže podariť vytvoriť na komisárov dostatočný tlak na to, aby sa v budúcnosti začali viac zdráhať udeliť mu penalizáciu. Uvidíme, aké to bude efektívne, možno už na dnešnej VC Miami.