logo F1online.sk

Ricciardo sa tešil, ako zavrel ústa kritikom. Po kvalifikácii nechápal správanie gúm

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala5. 5. 2024

Nestáva sa veľmi často, že by pilot v jednej časti toho istého dňa hlásil veľký návrat a doslova o pár hodín musel svoje vyjadrenia korigovať, no Daniel Ricciardo to v Miami zažil. Cynik by povedal, že sa po jednej anomálii len vrátil tam, kam patrí, keď v kvalifikácii vypadol už v prvej časti.

Po šprinte si Daniel Ricciardo vychutnával krásny výsledok, ktorý už určite potreboval. “A bolo to fajn aj preto, že pár ľudí bude musieť byť ticho,” vyhlásil. Verme, že si tie tri hodiny ticha medzi šprintom a riadnou kvalifikáciou užil. Osemnáste miesto v kvalifikácii mu totiž nijako nepomôže umlčať kritikov.

Ako ten prepad vysvetliť? Austrálčan sa najskôr zasmial, akoby rozmýšľal, čo na to vlastne povedať: “No… Najskôr som mal rovnaké myšlienky, ako Lando Norris v piatok po SQ3, sledoval som to jeho kolo. Na mediumkách bol prvý, potom prezul na softy a zrazu nemal vzadu žiadnu priľnavosť. Už v prvých dvoch zákrutách sa všade šmýkal. Ja som na druhej sade softov cítil presne to isté.”

“Prvá sada bola v pohode, pomaly sme z času ukrajovali a boli sme na slušnej pozícii, aby sme postúpili do ďalšej časti. Na druhej sade sme sa začali kĺzať v prvej zákrute a v priebehu kola sa to zhoršovalo,” opisoval svoje problémy. “Nemyslím si, že je to autom, auto je v poriadku. Je to len o tej sade pneumatík, z ktorej som nemal pocit, že by bola mäkká.”

Daniel Ricciardo v skutočnosti nebude štartovať ani z osemnástej priečky, keďže si z Číny prenáša trest, ktorý ho odsunie ešte o ďalšie tri pozície. Možno by stálo za to rovno odštartovať z boxov a zmeniť nastavenia, hoci v nich nebol problém.

“Som frustrovaný, ale nie je to tak, že by sme niečo totálne zbabrali. Dúfam, že pochopíme dôvod, ale viete o svojich pocitoch a ja som cítil, že sa to líši od prvej sady. Nič to nemení na fakte, že budeme štartovať poslední, ale nie je to nič, pri čom by sme sa mali sami seba pýtať: Dopekla, čo sa vlastne stalo?” vysvetľoval pilot Racing Bulls. “Cítime sa tak, ale nie je to nič s autom. Je to len o pneumatikách.”

V nedeľu sa Ricciardo môže opäť ukázať a dať zabudnúť na túto kvalifikáciu, no nebude to jednoduché. Vyhliadky nie sú veľmi ružové. “Ak sa po dnešnom ráne spýtate Carlosa, tak nie sú dobré. Čakajú nás však dlhšie preteky a štartujem vzadu. Mám viac času, aby som si azda prerazil cestu cez pole.”

“Uvidíme, no je to šport. Nikto z nás si po posledných 24 hodinách nemyslel, že budeme tu, ale tak to chodí. Nemyslím si, že budeme panikáriť. Určite to zmenilo naše plány na nedeľu, ale rovnako som sa na to pozeral aj ráno: Treba využiť všetko, čo sa vám naskytne. Preto sme si po šprinte dopriali 30 minút len na to, aby sme si užili výsledok. Tento šport je nepredvídateľný,” doplnil.