logo F1online.sk

Alonsa vytáčajú rozhodnutia komisárov: Hamilton nie je Španiel, takže nedostal trest

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 5. 2024

Rozhodnutia komisárov FIA sú skúškou nervov Fernanda Alonsa. Španielsky matador v šprinte v Miami doplatil na veľmi oportunistické počínanie Lewisa Hamiltona v prvej zákrute. Ten zruinoval deň hneď trom pilotom, ale trest nedostal, čo poriadne rozhnevalo pilota Aston Martinu.

Ten za oportunistický manéver v čínskom šprinte dostal priam odstrašujúci trest. Zvláštna pritom nebola len skutočnosť, že prišla penalizácia, ale komisári k nej tiež pripojili tri trestné body na španielovu licenciu. K Hamiltonovi však boli benevolentní, zrejme uvážili, že je to incident v prvej zákrute prvého kola, ktoré sa posudzujú voľnejšie. Tak či onak, Lewis ním vyradil z pretekov dvoch pilotov a tretieho poslal na chvost poľa, pričom sám na tom zarobil.

To však Alonsa ani trochu neuspokojilo. FIA a F1 ostro kritizoval už v piatok. „Šprint beztak nič neznamená, najmä keď nemôžeme bojovať. Nech urobíme čokoľvek, dostaneme trest, takže sobota je deň pre zábavu, aj keď my sa nebudeme baviť, pretože nás to nezaujíma,“ vyhlásil v piatok španielsky matador. Nuž, tieto slová rozhodne neplatili, keď sa komisári rozhodli nepotrestať Hamiltona za incident v prvej zákrute.

„Uvidíme, ako rozhodnú,“ povedal Alonso po šprinte pre španielsku televíziu DAZN. Vtedy ešte netušil, že pilot Mercedesu nebol potrestaný, ale beztak správne prorokoval rozhodnutie komisárov. „Tipujem, že sa nič nestane, pretože on nie je Španiel.“

„Myslím si však, že zruinoval preteky hneď niekoľkým ľuďom, najmä Norrisovi, ktorý mal veľmi rýchle auto, ale ten incident znamenal jeho koniec,“ vyhlásil Alonso.

„Dnes som nedostal žiadny trest, ale vždy som potrestaný ja. Platilo to aj dnes. Bol som za Oconom a mohol som zariskovať, ale logicky som to neurobil, aby som nedostal penalizáciu,“ skonštatoval s nechuťou Fernando, ktorý následne zopakoval svoju neochotu sa zapojiť do akéhokoľvek šprintu.

„Snažil som sa dokončiť preteky na devätnásť kôl, vrátiť sa k tímu a pohovoriť s nimi o možných zmenách. Šprint nás nezaujímal. Pozrieme sa na degradáciu pneumatík a ďalšie veci, ktoré nám pomôžu pred nedeľou. Pre nás to bol tréning, nie skutočné preteky,“ povedal Alonso.

„Teraz začína to dôležité. Pred nami je kvalifikácia a v nedeľu 57 kôl. Môžeme dospieť k vlastným záverom a zistiť, či auto dokážeme zlepšiť,“ dodal španielsky pretekár.