logo F1online.sk

Magnussen si nakreslil vlastnú trať: Nechcem takto pretekať, ale musel som

Lewis Hamilton a Kevin Magnussen
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala4. 5. 2024

Kevin Magnussen si po šprinte v Miami môže otvoriť múzeum s trestami. Dánsky pretekár dostal hneď štyri penalizácie za jazdu, za ktorú by sa nehanbil ani nevidiaci. Vo svojom Haase si pravidelne skracoval trať a keď bolo treba, svojho súpera aj vytlačil z trate. Uznáva však, že všetky penalizácie boli oprávnené.

Po štarte šprintu sa najskôr Lewis Hamilton v prvej zákrute rozhodol zariskovať, čím v spolupráci s Fernandom Alonsom pokazil sobotu niekoľkým jazdcom, no pomohol Haasom. Nico Hülkenberg bol siedmy, Kevin Magnussen zas ôsmy. Dlho sa na tomto poradí nič nemenilo, až kým neprišiel jeden moment, ktorý otvoril vrece s penalizáciami.

“Pred Lewisom som sa dobre bránil, pretože som mal za Nicom [Hülkenbergom] DRS. Mal som dobrú rýchlosť, no Nico potom strihol šikanu a ja som o DRS prišiel,” povzdychol si Kevin Magnussen. “Nico mohol trochu ubrať, aby mi DRS vrátil, pretože v tom prípade by sme hravo získali siedme a ôsme miesto. Namiesto toho som bol pred Lewisom veľmi zraniteľný.”

Magnussen sa teda rozhodol jazdiť ako v počítačovej hre. Trať si skracoval, kde sa dalo, a komisári mu za to udeľovali tresty. Dánsky jazdec dostal tri desaťsekundové penalizácie za opustenie trate a získanie výhody, k čomu sa pridal ďalší päťsekundový za traťové limity. A to ešte môže byť rád, že ho komisári “neodmenili” aj za vytlačenie Hamiltona z trate či kolíziu.

Magnussen chcel tímovému kolegovi veľmi pomôcť, aj keď to znamenalo rozohrať špinavú hru s Lewisom Hamiltonom. “Začal som s ním šialene bojovať. Musel som skrátka vytvoriť dostatočnú medzeru ako v Džidde.”

“Začal som využívať tieto hlúpe taktiky, čo nemám rád, ale v konečnom dôsledku som si splnil svoju prácu ako tímový hráč a Nico získal body, pretože som mu vypracoval náskok, aby ho Lewis a Cunoda nedobehli. Vôbec nechcem takto pretekať, ale spravil som, čo som musel,” obhajoval sa dánsky jazdec. Pre F1TV napokon uznal: “Moje penalizácie boli zaslúžené, ale musel som hrať túto hru.”

Magnussen však bude dúfať, že mu komisári neudelia trestné body. Na konte ich má päť a ak by za každý prehrešok dostal jeden bod, hneď by sa dostal na dosah troch bodov od pretekového dištancu.