logo F1online.sk

Podľa Buttona je Hamilton sebavedomejší: Na Ferrari a Leclerca by si predtým netrúfol

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 5. 2024

Dozrel čas a dozrel aj Lewis Hamilton. Jeho bývalý tímový kolega z McLarenu Jenson Button si myslí, že po stránke sebavedomia aj jazdecky spravil Hamilton veľký krok vpred. Kedysi by si vraj netrúfol na prestup do Maranella.

Len päť mesiacov po predĺžení kontraktu s Mercedesom si Lewis Hamilton povedal, že v Mercedese mu stačilo a chce sa pustiť do nového dobrodružstva. Už ako štyridsiatnik bude jazdiť v Scuderii Ferrari a porovnávať sa s vychádzajúcou hviezdou Charlesom Leclercom, ktorý je považovaný za jeden z najperspektívnejších talentov vo Formule 1.

Lewis Hamilton v minulosti pretekal proti niekoľkým silným jazdcom, spomeňme si na Fernanda Alonsa, Nica Rosberga či šampióna z roku 2009 Jensona Buttona, ktorý v podcaste z dielne Sky prezradil, že obdivuje krajanovo sebavedomie.

“Myslím si, že motoršport zažíva skvelé časy,” hodnotí súčasnú éru Jenson Button aj s vyhliadkami do blízkej budúcnosti. “Nikdy nebudeme stopercentne spokojní, to ani nikdy nie sme. Chceme viac akcie, viac vzrušenia, viac kontroverzie. Myslím si však, že všetky presuny jazdcov sú vzrušujúce. Je skvelé vidieť Lewisa, že vyskočil z Mercedesu, ktorý mu dal všetky tie tituly majstra sveta, a bude jazdiť vo Ferrari.”

“To bolo nečakané, táto správa bola tá nečakaná,” priznal expert britskej televízie. “A Maxov prestup? Aj tu je možno otáznik. Ale že Lewis Hamilton prestupuje do Ferrari? Viem, že sú to včerajšie správy, ale budeme o tom hovoriť už navždy. Tento chlapík dostal množstvo príležitostí a chopil sa ich, vyhral veľa šampionátov.”

“Má sebavedomie na prestup do Ferrari a na to, aby sa postavil niekomu ako Charles, a ja mu hovorím: Bravo, Lewis! Myslím si, že keď sme ešte boli tímoví kolegovia, tak takéto sebavedomie nemal,” zaspomínal si na spoločné pôsobenie v McLarene z rokov 2010 až 2012.

V tých časoch nebol Lewis Hamilton zrovna najstabilnejším jazdcom v padoku. Mávali s ním osobné problémy na čele so vzťahom a následným rozchodom s Nicole Scherzingerovou, čo sa odzrkadľovalo aj na okruhoch. Dnes však už o súkromí sedemnásobného majstra sveta počujeme len sporadicky a ani sa mu nepripisujú problémy v kokpite.

Hamilton totiž vyspel a so ziskom titulov nazbieral sebadôveru. “Teraz ju má. Stal sa z neho všestranný pilot so sebavedomím, že sa môže pustiť do novej výzvy. Ako piloti to potrebujeme. Nezostanete tu tak dlho ako Fernando, ak nemáte pred sebou nové výzvy. Myslím si, že Lewis už takúto novú výzvu potreboval a dostal ju.”