logo F1online.sk

Prehriate pneumatiky a chyby, hovorí Norris o piatkovom sklamaní

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl4. 5. 2024

Lando Norris na vylepšenom McLarene v šprintovej kvalifikácii doslova lietal, a ovládol jej prvú i druhú časť. Razom sa zaradil medzi favoritov na zisk šprintovej pole position, tretia časť mu však vôbec nevyšla, a odštartuje až deviaty.

Čo sa teda vlastne stalo? Kým v SQ1 a SQ2 tímy povinne nasadili stredné pneumatiky, v tretej časti prišli k slovu tie najmäkšie. A práve v nich tkvel základný kameň úrazu, ku ktorému sa nabalili chyby v prvom sektore.

„Zdá sa, že v SQ3 sme v prvom sektore prehriali pneumatiky, čo ovplyvnilo celé posledné kolo,“ povzdychol si Lando Norris, ktorý však bol tradične sebakritický aj smerom k vlastnému výkonu. Vôbec mu nevyšiel prvý sektor, kde mal problémy vo viacerých zákrutách.

„Jednoducho som na to príliš tlačil, tak to je. Úprimne, je to hlúpe. Chybu som spravil som už v prvej zákrute, odvtedy to už bola jedna veľká špirála. Je to fakt škoda, pretože tím odviedol výbornú prácu,“ pokračoval britský pilot.

Norris má kompletný balíček vylepšení, ktoré, zdá sa, naozaj fungujú. Dokázal to v prvej i druhej časti šprintovej kvalifikácie, ktoré obe vyhral. A aj keď mu to napokon vôbec nevyšlo, pred nami sú oveľa dôležitejšie časti víkendu. Či už šprint, ale najmä klasická kvalifikácia a samotné preteky, kde sa bude rozdávať najviac bodov.

V McLarene by teda nemala panovať skepsa. „Upgrady fungujú, auto bolo aj na pocit fakt veľmi dobré. Som spokojný so všetkým okrem tejto jednej veci… Verím, že sa v šprinte môžem posunúť dopredu. Naša rýchlosť je zatiaľ veľmi dobrá, veď v piatok som bol jeden z najrýchlejších na trati. Som šťastný z progresu, ktorý robíme,“ doplnil Lando Norris. O jeho potenciáli svedčí fakt, že jeho čas z SQ2 na strednej zmesi bol stále rýchlejší než ten najrýchlejší z SQ3 v podaní Maxa Verstappena…

Vedenie tímu potvrdilo, že za prepadom v SQ3 stojí aj prechod zo stredných pneumatík na mäkké. „Obaja piloti mali problémy na mäkkej zmesi, čo ovplyvnilo celkový výsledok. Berieme si však povzbudenie z rýchlosti, ktorú sme ukázali. Je to len začiatok víkendu, pred nami je množstvo príležitostí, aby sme využili silu vylepšeného monopostu. Celý tím v továrni odviedol skvelú robotu, veríme, že budeme odmenení výsledkami počas víkendu,“ skonštatoval šéf tímu Andrea Stella.