logo F1online.sk

V šprinte sa len rozdávajú tresty, nič neznamená a nezaujíma nás, vyhlásil Alonso

Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 5. 2024

Aston Martin, zvlášť ten v rukách Fernanda Alonsa, sa v tejto sezóne zatiaľ ukazuje ako skôr kvalifikačný monopost. Zároveň je však veľmi konzistentný. Aj v Miami sa AMR24 zaradil presne tam, kam by ste tipovali. Lance Stroll tentokrát vystúpil zo svojho tieňa a porazil Fernanda Alonsa, ktorý využil popretekový rozhovor aspoň na to, aby poriadne skritizoval F1 a FIA.

Stroll to ešte okrem toho urobil strategicky a SQ3 odjazdil na použitej sade pneumatík z tréningu. Napriek tomu to dokázal vytiahnuť na siedme miesto, čo je určite veľmi slušný výsledok. Spokojný bol aj Lance, aj keď pred mikrofónmi nebol o nič výrečnejší.

„Áno, bolo to na opotrebovaných pneumatikách. Určite to bola dobrá kvalifikácia. Zároveň som si pošetril jednu sadu čerstvých mäkkých gúm na sobotnú kvalifikáciu. Dúfajme, že dokážeme pozbierať nejaké body v šprinte,“ povedal po skončení piatkového programu Lance Stroll pre F1 TV.

Aston Martin priviezol do Miami vylepšené diely. Nie sú to až také veľké zmeny ako v prípade McLarenu, ale kanadskému pretekárovi dodávajú sebadôveru pred zvyškom víkendu. „Dúfajme, že to pomôže. Uvidíme, čo dokážeme v sobotu,“ povedal tradične stručne Stroll.

Jeho tímový kolega Fernando Alonso má za sebou náročný deň. V tréningu nebol vôbec spokojný so správaním svojho Aston Martinu a mechanici sa v jeho aute „hrabali“ dosť dlho. Podľa informácií reportéra televízie Sky Teda Kravitza siahol tím po kompletnej zmene nastavenia predného i zadného zavesenia a dokonca ani taký mazák ako Fernando nesršal v kvalifikácii bohvieakou sebadôverou.

„Určite bolo ťažké čítať úroveň priľnavosti na trati a zmenu zmesí pneumatík. Podmienky sú však rovnaké pre všetkých. Dostali sme obe autá do SQ3, čo bol náš cieľ. Uvidíme, čo prinesie sobota,“ skonštatoval Alonso.

Ten dostal po čínskom šprinte poriadne tvrdý trest za pokus o predbiehací manéver na Carlosa Sainza. Aston Martin sa toto rozhodnutie neúspešne pokúšal zvrátiť, čo Alonsa zjavne dosť rozladilo. Keď dostal otázku, aké očakáva od svojho auta tempo v priebehu šprintu na devätnásť kôl, využil to, aby poriadne skritizoval rozhodnutie FIA.

„Ani neviem, keďže sme v tréningu neodjazdili žiadne pretekové simulácie. Šprint však beztak nič neznamená, najmä keď nemôžeme bojovať. Nech urobíme čokoľvek, dostaneme trest, takže sobota je deň pre zábavu, aj keď my sa nebudeme baviť, pretože nás to nezaujíma,“ vyhlásil bez okolkov Alonso.