logo F1online.sk

Ricciardo cíti veľký obrat: Vedel som, že to mám v sebe

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 5. 2024

Zdá sa, že Daniel Ricciardo konečne dáva zbohom trápeniu z úvodu sezóny. V šprintovej kvalifikácii na okruhu v Miami sa mu podarilo dokonca dostať do druhého radu, čo by mu závidel nejeden pilot z top tímov. Spokojný Austrálčan odkazuje, že sa mu darí meniť kurz.

Kurz Daniela Ricciarda spočiatku smeroval do záhuby. Od tímu si však vyžiadal výmenu šasi, k čomu sa pridalo pár nových komponentov a prvý skutočne ohromujúci výkon je na svete. Pilot Racing Bulls aspoň na chvíľu zavrie ústa svojim kritikom.

Prvá otázka Natalie Pinkhamovej zo Sky Sports znela: Kde sa to vlastne vzalo? Daniel Ricciardo sa najskôr rozosmial. “Neviem, netuším. Ale nie, viem,” škeril sa od ucha k uchu azda najväčší sympaťák v padoku. “V minulosti som to už dokázal. Viem, že to mám v sebe.”

“Čakal som však, že sa mi podarí štartovať z druhého radu? Asi nie, že to bude až také dobré,” priznal pred krátkou rekapituláciou svojej šprintovej kvalifikácie. “V SQ2 som sa cítil veľmi dobre a vedel som, že moje kolo bude stačiť na postup do SQ3. V tej chvíli sme boli na piatom mieste a v hlave som si už hovoril: Piate miesto by bolo veľmi fajn v SQ3. No a potom sme získali štvrtú priečku!”

Presne takúto vzpruhu Ricciardo potreboval. Na jednej strane, aby si poistil miesto a nedal vedeniu ani pomyslieť na to, že by ho nahradilo Liamom Lawsonom, na druhej strane je to dôležité z hľadiska sebavedomia. “Bolo to divoké. Mal som dobré kolá, ale je ťažké tu predviesť čistú jazdu. Je to náročný okruh a prostredný sektor, v ktorom poskakujete cez šikanu, je ťažké trafiť správne. V šestnástej zákrute som pobozkal — teda prvýkrát som v skutočnosti trafil bariéru. Určite som tlačil. Neviem, či to pomohlo mojim časom, ale bolo to ozaj dobré.”

“Som veľmi pyšný na to, čo som dnes dokázal, no aj náš tím na posledné veľké ceny prinášal vylepšenia. Na posledných pretekoch v Číne som vymenil aj šasi, tu sme nasadili novú podlahu… Vyzerá to tak, že sa to začína otáčať,” neskrýval spokojnosť.

Fanúšikovia Daniela Ricciarda si pri tejto štvrtej priečke spomenú na minuloročný víkend v Mexiku, kde sa mu v riadnej kvalifikácii takisto podarilo obsadiť štvrté miesto. V nedeľu napokon skončil siedmy, za čo by v šprinte získal dva body. Šprint je však predsa len špecifická disciplína a Racing Bulls budú mať šancu skončiť aj o čosi vyššie.

Môže snívať o pódiu? “Určite!” rozosmial sa Ricciardo, na čo reportérka zareagovala doplňujúcou otázkou: Čo tak snívať o víťazstve? “Môžem snívať o hocičom! Štartovať takto vysoko je veľmi fajn. Už aj z toho pohľadu, že sme sa dostali zo stredu poľa, kde to vie byť trochu chaotické. Dúfate, že v úvode pôjdete s lídrami a potom… Sú to krátke preteky, azda sa ich v prvých kolách budeme dostatočne držať a skončíme s pekným balíkom bodov.”