logo F1online.sk

Ralf Schumacher nepochybuje: Max Verstappen chce odísť z Red Bullu

Max Verstappen a Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 5. 2024

Spustí odchod Adriana Neweyho z Red Bullu domino efekt? Už od prepuknutia kauzy okolo Christiana Hornera a jeho údajného obťažovania zamestnankyne sa v kuloároch špekuluje o vnútornom rozpade tímu majstrov sveta. Stále sme iba na začiatku a Horner už ukázal, že dokáže ustáť najrôznejšie situácie, ale v máji čelí jeho tím ešte hlbšej kríze. Myslí si to aj bývalý pilot Ralf Schumacher.

Flirtovanie Tota Wolffa s táborom Maxa Verstappena je verejne známe. Rakúšan sa na verejnosti neštíti naznačovať, že Red Bull by už čoskoro nemusel byť najlepšou voľbou pre najlepšieho jazdca súčasnosti.

K situácii sa vyjadril aj bývalý pilot F1 a dnes expert nemeckej televízie Sky Ralf Schumacher, ktorý je známy svojimi kontroverznými vyhláseniami. „Myslím si, že má na stole ďalšie možnosti. V padoku už môžete počuť historky o jeho rozhovoroch s ostatnými tímami. Otázka je, či k tomu dôjde v budúcom roku, alebo v roku 2026. Podľa mňa je však jasné, že chce odísť,“ vyhlásil šesťnásobný víťaz veľkej ceny.

„Odchádzajú inžinieri, ktorí chcú nasledovať Adriana Neweyho. Tímový duch už nie je taký, ako by si želal Dietrich Mateschitz. Sledujeme niečo naozaj smutné a je to škoda. Je veľké sklamanie, že sa to rozpadá vďaka ľuďom, ktorým dal Mateschitz šancu. Nemám slov,“ dodal Schumacher.

Nuž, starý Didi sa celkom iste v hrobe obracia. Za života bol patriarchom a patrónom Red Bullu, ktorý svojou autoritou dokázal rozlúsknuť každý spor. Nové vedenie spoločnosti zatiaľ nezískalo obdobný rešpekt. Od smrti jedného zo zakladateľov Red Bullu uplynul asi rok a pol a takúto krízu si tím za posledných dvadsať rokov veru nepamätá.

Sklamanie nad vzniknutou situáciou vyjadril aj ďalší bývalý pilot F1 Johnny Herbert. „Dietricha Mateschitza by absolútne zničilo, že títo ľudia, ktorých dosadil na dôležité pozície a ktorým dôveroval pri správe tímu, dovolili niečo také. Pozerá sa na to zhora a pýta sa, čo to, dopekla, stvárajú. Bol by veľmi prekvapený, že došlo k takémuto vnútornému rozkolu, keď sa Christian postavil na stranu Čalerma Júvitju a Rakúšanov. Práve v Rakúsku sa nachádzajú všetky aktíva, všetka moc a sídlo. To sa teraz rozpadlo na kúsky.“