logo F1online.sk

Jos Verstappen opäť prehovoril a opäť varuje pred rozpadom Red Bullu

Max Verstappen a Jos Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 5. 2024

Kontroverzia okolo Christiana Hornera sa najprv zdala ako veľká vec, ktorú šéf Red Bullu nemal šancu ustáť. Komunikácia v tomto období dosť pokrivkávala a zdalo sa, že tím sa rozpadáva zvnútra. Po štarte sezóny sa to otočilo a Christian Horner vyzeral ako víťaz, ktorý prežil klinickú smrť. Začiatkom mája sa však opäť zdá, že šéf Red Bullu čelí ešte väčším problémom.

Zástancovia Christiana Hornera hovorili o búrke v pohári vody. Keď však na pozadí celej kauzy odišiel hlavný technický riaditeľ Adrian Newey, situácia zrejme nie je taká ružová, ako ju celý čas vykresľuje boss Red Bullu. Je však pravdepodobné, že sťažnosť dnes suspendovanej zamestnankyne bola zámienkou, nie príčinou hlbokej krízy. „Neweyho odchod z Red Bullu je dôsledkom nepokojov zo začiatku sezóny, ktoré spôsobil boj o moc v tíme,“ uviedol magazín Autosport.

Pár týždňov to vyzeralo, že Horner i Red Bull ustoja celú kauzu bez ujmy. Pozornosť sa opäť upriamila na dianie na trati, kde tohtoročný monopost RB20 pokračuje tam, kde jeho predchodca skončil. Teraz však loď Red Bullu vstupuje do ďalšej búrky, ktorá môže byť poriadne drsná. Odchod Adriana Neweyho po osemnástich rokoch v tíme je obrovskou ranou, ale stále to môže byť len začiatok.

„Podľa konkurenčných tímov zaznamenali v posledných mesiacoch nárast záujmu o prácu zo strany zamestnancov Red Bullu, zatiaľ čo budúcnosť hviezdneho jazdca Maxa Verstappena zostáva neistá,“ uviedol magazín Autosport. Aj keď sa Horner celý čas tvári, že Holanďan je oddaný Red Bullu, sám Max povedal, že nemá dôvod odchádzať, keď tím zachová status quo.

S odchodom Neweyho je zrejmé, že sa to nepodarilo. Mercedes vidí medzeru v brnení Red Bullu a Toto Wolff sa podľa všetkého snaží presvedčiť Maxa, že nebude múdre, keď zostane vo svojom tíme aj v roku 2026.

Je veľmi príhodné, že v deň odchodu Adriana Neweyho sa prostredníctvom holandského denníka De Telegraaf (ten už pôsobí pomaly ako tlačový orgán Verstappenovcov) prihovoril svetu aj Maxov otec Jos Verstappen. Bol to práve on, kto po Veľkej cene Bahrajnu označil Hornera za dôvod krízy a prorokoval, že Red Bull takto môže „explodovať“.

Jos však následne stíchol a v podstate sa neobjavil ani v padoku. Ozval sa až po odchode Neweyho z Red Bullu a jeho slová opäť znejú dramaticky. „Tímu hrozí vnútorný rozpad. Obával som sa toho už začiatkom roka,“ vyhlásil Jos pre De Telegraaf.

„Pre pokoj v tíme je dôležité, aby kľúčové osobnosti zostali na palube, čo sa zatiaľ nedeje. Newey odchádza a začiatkom tohto roka to vyzeralo, že odíde aj Helmut Marko. To nie je dobré smerom do budúcna,“ dodal Jos Verstappen.

V tejto chvíli je isté, že na Veľkej cene Miami rozhodne nebudeme mať núdzu o zaujímavé témy. V podstate sa vraciame tam, kde sme boli na začiatku sezóny, keď prepukla kauza, ktorá otriasa Red Bullom aj po niekoľkých mesiacoch.