logo F1online.sk

Musíme pochopiť naše výkyvy formy, vyzýva Piastri

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 4. 2024

Čína mala byť jedným z najhorších okruhov pre McLaren v úvodnej fáze sezóny. Nakoniec sa ukázalo, že bol vôbec najlepší. Zástupcovia tímu pred prvým šprintovým víkendom krotili očakávania, ale Šanghaj opúšťali prijemne prekvapení. Výkyvy formy svojho tímu príliš nechápe ani Oscar Piastri.

Austrálsky pretekár má za sebou náročné víkendy v Japonsku a Číne. V sezóne 2024 sme očakávali bratovražedný súboj v McLarene, ale Lando Norris si zatiaľ s prehľadom udržiava prevahu. Momentálne vedie na body 58:38 a v Číne výrazne navýšil svoj náskok, keď s náskokom ovládol interný súboj s tímovým kolegom.

Piastrimu sa v Číne príliš nedarilo. Ostatne, išlo o jeho premiéru na tejto trati, ktorú mu ešte viac skomplikoval kontakt s Danielom Ricciardom, po ktorom mal výrazne poškodený difúzor. Výsledkom tak bolo pomerne nevýrazné ôsme miesto.

„Potrebujeme pochopiť, prečo sme rýchli v jeden deň a nie príliš rýchli na ďalší,“ vyhlásil Piastri. „Myslím si, že máme pár nápadov, ale musíme sa uistiť, že sú to presne tieto dôvody. Predpokladali sme, že v Číne sa budeme trápiť, takže Landovo druhé miesto je sľubný výsledok. Smerom do budúcnosti to vyzerá nádejne, najmä s ohľadom na pripravované nasadenie noviniek.“

McLaren po úvodných piatich veľkých cenách máta viacero skutočností. Niektoré typy zákrut boli na jednom okruhu slabinou monopostu, na iných zas jeho prednosťou. Na otázku, prečo na tom bol McLaren v Šanghaji tak dobre, Piastri odpovedal: „Presne to musíme pochopiť.“

„V niektoré dni očividne excelujeme, inokedy sa zas trápime. Nezdá sa, že by to nejak súviselo s charakterom okruhu. V takom Japonsku sme si mysleli, že budeme dosť rýchli, ale spolu s Bahrajnom to boli z našej strany najslabšie preteky v tomto roku. V Číne sme zas mali byť najslabší, ale zrejme sme boli najsilnejší. Musíme pochopiť prečo,“ dodal Piastri.