logo F1online.sk

RB privezie do Miami vylepšenia. Tím sa chce udržať na čele „zvyšku sveta“

Júki Cunoda
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 4. 2024

Stajňa RB zažila v Číne smolný a nevydarený víkend. Haas sa však vďaka jednobodovému zárezu Nica Hülkenberga dokázal priblížiť. Ostatné tímy zo stredu poľa na prvé body zatiaľ čakajú. Medzi RB a Haasom je to súťaž o každý bodík, v ktorom zatiaľ vedie taliansky celok. Ten si podľa slov svojho šéfa Laurenta Mekiesa chce udržať svoju prevahu aj vďaka balíku vylepšení.

Napriek skutočnosti, že Veľká cena Miami je zámorským a šprintovým podujatím, veľa tímov tam plánuje nasadiť upgrady. Ostatní si ich odložia do Imoly, ktorá bude prvým štandardným európskym podujatím. Každé drobné zlepšenie výkonnosti však v bitke za päticou najlepších tímov môže byť rozhodujúce. Vyčkávať nie je múdre.

„Do Miami privezieme vylepšenia, ktoré nám pomôžu surfovať ďalej na špičke tejto hrany,“ povedal Laurent Mekies o tesnom súboji piatich najhorších tímov pre Motorsport.com. „V tejto skupine nemáte nič garantované. Som si istý, že naši súperi taktiež privezú vylepšenia a len keď v ten víkend všetko dokonalo trafíte, môžete finišovať na desiatom mieste.“

Aj keď všetko nasvedčuje tomu, že RB má pred Haasom určitú výkonnostnú prevahu, americká stajňa v tejto sezóne dokázala pozbierať niekoľko bodovaných umiestnení. Momentálne delia oba celky dva body, takže každá premárnená príležitosť mrzí.

„Nikdy sme neboli presvedčení, že v druhej polovici štartového poľa máme najrýchlejšie auto. Zakaždým je to tesný boj, ale je to fantastická skúsenosť pre všetkých. Pre tím je to vynikajúci tréning. Celý víkend musíte zrealizovať veľmi chytro a potrebujete dobré preteky v každom ohľade,“ povedal Mekies.

„Len takýmto spôsobom získate bod. Akonáhle zaváhate čo i len pri jednom z týchto prvkov – manažmente pneumatík, stratégii alebo čomkoľvek inom –, prídete o ten bod,“ dodal bývalý športový riaditeľ Ferrari.