logo F1online.sk

Marko: Pérez pôvodne žiadal trojročnú zmluvu

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 4. 2024

Prestupový kolotoč je obvykle záležitosťou letných mesiacov. V tomto roku sa však jednotlivé „škatule“ dali do pohybu skôr, čo znamená, že už v apríli nám padoky F1 pulzujú rôznymi špekuláciami. Fanúšikov, prirodzene, najviac zaujíma, ako sa rozhodnú v Red Bulle a Mercedese.

Na trhu máme Carlosa Sainza, Sergia Péreza a po jednom voľnom mieste v Mercedese a Red Bulle. Líder šampionátu prejavil záujem o predĺženie zmluvy s mexickým pretekárom, ale vzhľadom na predchádzajúce skúsenosti sa neponáhľa. Taký Sainz by sa rád poponáhľal, ale napriek početným špekuláciám je pre rok 2025 naďalej bez práce.

Piloti neradi podpisujú ročné kontrakty, ale niekedy skrátka nemáte na výber. Taký Sergio Pérez v Číne naznačil, že vzhľadom na veľkú zmenu pravidiel pre rok 2026 dáva pre Red Bull dokonalý zmysel, aby so svojou jazdeckou dvojkou podpísal dvojročný kontrakt. Keď však holandská edícia portálu Motorsport.com konfrontovala tieto vyjadrenia s poradcom Red Bullu Helmutom Markom, odpovedal odmietavo.

„Ešte nie sme v pozícii, aby sme všetko mohli finalizovať,“ vyhlásil Rakúšan. „Nemá to však nič spoločné s pravidlami. On vie, že musí podávať adekvátne výkony. Pôvodne chcel od nás trojročnú zmluvu, ale nájdeme nejaké riešenie.“

To je vskutku ambiciózna požiadavka vzhľadom na Checove výkony v Red Bulle. Tento tím mu v roku 2021 v podstate zachránil kariéru, keďže mu hrozil koniec vo Formule 1 po tom, čo vtedy ešte Racing Point angažoval Sebastiana Vettela. Podľa Marka však Pérez momentálne zažíva najlepšiu sezónu od svojho príchodu do tímu, aj keď v Číne prehral v súboji o druhé miesto s Landom Norrisom.

„Sergio mal smolu na safety car. Počínal si veľmi dobre. Nebyť výjazdu bezpečnostného vozidla, skončil by druhý,“ povedal Marko, ktorý tiež dostal otázku, prečo bol rozdiel vo výkonnosti tímových kolegov opäť omnoho výraznejší.

„Dôvodom bol safety car. Nemal pred sebou čistý vzduch ako Max. Všetko je však v poriadku. Obaja naši jazdci podali veľmi dobrý výkon,“ ubezpečil verejnosť, a najmä mexického pretekára, poradca Red Bullu. „Bolo to ako po celý rok. Max mal všetko pod kontrolou. Bol rýchly a dobre sa staral o svoje pneumatiky. Videli sme ďalší neuveriteľný výkon z jeho strany.“