logo F1online.sk

Sainz nechcel komentovať incident s Leclercom: Nikomu to nepomohlo

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 4. 2024

Po úspechu v Suzuke čelilo Ferrari pred Šanghajom nemalým očakávaniam. Vyzeralo to však, že papierové predpoklady zlyhali, keďže McLaren bol v Číne jasne rýchlejší. Ferrari sa ocitlo hlbšie v poli a nepomohli mu ani súboje tímových kolegov. Po sobotnom šprinte sa obaja stretli aj v nedeľných pretekoch. Opäť sa to zaobišlo bez vážnejších škôd, aj keď Sainz s Leclercom vzájomným súbojom určite stratili.

Ferrari si odnáša z Číny štvrté a piate miesto, čo nie je hrozný výsledok, ale ani nijak skvelý. Preteky Carlosa Sainza skompromitovalo niekoľko skutočností, okrem stratégie tiež incident s tímovým kolegom v prvej zákrute. Keď sa spočítali všetky okolnosti, bol španielsky pretekár nakoniec vcelku spokojný s výsledkom.

„Vzhľadom na naše tempo si myslím, že lepšie umiestnenie ako piate miesto nebolo možné. Mali sme veľmi zlý štart a v prvej a druhej zákrute došlo k situácii, ktorá oba naše monoposty stála dve pozície,“ povedal po pretekoch Carlos Sainz pre televíziu Sky.

„Od tej chvíle sme sa museli doťahovať. Do boxov som prišiel veľmi skoro a prezul som na tvrdé gumy. Od nejakého 18. kola sme tak išli až do cieľa na jednej sade pneumatík, čo sa zdalo ako celá večnosť,“ skonštatoval španielsky pretekár.

„Za takýchto okolností nemôžete postúpiť oveľa vyššie. Aspoň sme si však udržali piate miesto. Vzhľadom na tempo monopostu, naše rozhodnutia a situáciu zo štartu to bolo podľa mňa maximum, čo sme mohli dosiahnuť,“ dodal Sainz.

Je zaujímavé, ako Carlos komentoval „situáciu“ zo štartu, keď sa pokúsil vyzrieť na Charlesa Leclerca z vonkajšej strany. Ten mu podľa mnohých oplatil incident zo sobotného šprintu. Obaja piloti Ferrari však boli príliš širokí a predbehli ich George Russell a Nico Hülkenberg, čo tímu preteky ešte viac skomplikovalo.

„Radšej to nebudem komentovať. Je však jasné, že oboch nás to pripravilo o dve pozície, takže nám to nepomohlo,“ stroho zhodnotil incident Sainz.

Od Ferrari sa toho pred štartom víkendu očakávalo pomerne dosť. V Suzuke mal byť McLaren silnejší, ale podľahol Scuderii, ktorej mal, naopak, sedieť Šanghaj, kde však pápajové monoposty príjemne prekvapili. Určiť dôvody tejto anomálie však nie je jednoduché. „Myslím si, že McLaren bol tento víkend skrátka rýchlejší. K tomu sa nedá povedať nič viac. Boli skrátka rýchlejší za každých podmienok, v kvalifikácii aj v pretekoch,“ povedal Sainz.

„Podľa mňa prídu okruhy, na ktorých budeme silnejší my, na ďalších zas oni. Pôjdeme do toho víkend po víkende a počkáme na ten slávny upgrade, ktorý nám ako dúfame dodá viac výkonnosti,“ dodal Carlos.