logo F1online.sk

Podobný náskok sa len tak nevidí. Všetko alebo nič, usmieval sa Norris

Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala19. 4. 2024

Premenlivé počasie dožičilo McLarenu šancu a Lando Norris ju uchopil veľmi pevne. V šprintovej kvalifikácii bol suverénne najrýchlejší, ba dokonca zaznamenal jeden z najväčších náskokov v modernej turboére. Britský jazdec je spokojný, no hlavou mu vŕta, či aj sobota bude taká vydarená.

Kvalifikačné náskoky nad hranicou jednej sekundy sú v modernej Formule 1 dosť ojedinelé. Lando Norris si však s ťažkými podmienkami dokázal poradiť najlepšie zo všetkých a zaznamenal jeden z najväčších. Zanechal sa sebou aj Maxa Verstappena, ktorý v Kanade 2023 prekonal Nica Hülkenberga o 1,244 sekundy, či Lewis Hamiltona, ktorý zas získal pole position v Štajersku 2020 o 1,216s.

Norrisov víťazný rozdiel (1,261s) sa však nedostal na úplné čelo rebríčka, ale zostal na druhej priečke. Na čele naďalej tróni Nico Rosberg, keď druhému Sebastianovi Vettelovi v Silverstone 2014 nadelil neuveriteľných 1,620 sekundy.

Poznamenajme, že počas hybridnej éry sa len päťkrát stalo, že by sme v kvalifikácii videli viac ako sekundový náskok.

“Na suchu som bol celkom spokojný. Myslím si, že zatiaľ sme mali rýchlosť. Bol som však trochu nervózny. V takýchto podmienkach musíte veľa riskovať, zatlačiť, postupne si zohrievať pneumatiky a podobne,” pustil sa do hodnotenia šprintovej kvalifikácie Lando Norris. “Bol som rýchly a doťahoval som sa na Ferrari, takže som zakaždým musel uberať. Prvé dve kolá som neodjazdil dobre, ale to posledné mi vyšlo fajn a stačilo na pole position. Som rád, len smutný, že to nebola riadna kvalifikácia.”

Získať pole position do nedeľných pretekov by bolo oveľa cennejšie než do šprintu, v ktorom sa za prvú priečku udeľuje len osem bodov. Pre McLaren je však dôležité, že dokázal držať krok so súpermi aj napriek skepticizmu pred štartom víkendu.

Norris navyše v SQ3 ukázal pevné nervy. “Máte čas len na tri kolá. Prvé dve kolá som prerušil, tak som si hovoril, že toto posledné bude všetko alebo nič. Vody bolo čoraz viac, takže podmienky v poslednom kole boli horšie než v tom druhom.”

“Bol som trochu nervózny, že som spravil pár chýb. Chytil som mierny aquaplaning, ale bola to zábava. Rozbúcha vám to srdce. Ocitnúť sa na čele je presne to, čo sme chceli. Je to pekné prekvapenie a pred zajtrajškom sme v dobrej pozícii,” pokračoval pilot z papájového tímu.

Norris napokon vysvetlil, že pred sobotňajším šprintom “nemá ani poňatia”, čo od stokilometrových pretekov očakávať. Dosť sa to bude odvíjať aj od počasia. Ak zaprší, McLaren by na tom mal byť dobre, no na suchej trati si už Norris verí o čosi menej.

“Dnes ráno sme si spravili pár domácich úloh a odjazdili sme niekoľko súvislých kôl, aby sme sa pokúsili pochopiť auto. Bude to však záležať na počasí, stále je šanca, že v sobotu bude pršať. Ak bude tak ako dnes, budeme mať celkom slušné šance,” zamýšľa sa Norris. “Preteky sú však niečo úplne iné ako kvalifikácia.”

Sobota môže priniesť nové prekvapenia. “Som si istý, že všetci sa zajtra trochu dotiahnu. Máme však dobré tempo a či už bude sucho, alebo bude mokro, sme v dobrej pozícii. Je to menšie prekvapenie, ale som veľmi šťastný, že tím odviedol dobrú robotu. Z auta mám fajn pocit. A aj ja som odviedol dobrú prácu, vyplatilo sa to.”