logo F1online.sk

Alonso opäť predviedol svoju brilantnosť, Stroll opäť vybuchol

Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 4. 2024

Podobne ako by Lewis Hamilton asi nemal nárok na druhé miesto na suchej trati, tak ani Fernando Alonso by neskončil tretí. V šprintovej kvalifikácii však nebola rozhodujúca technika. Fernando Alonso aj v šanghajskom daždi dokázal, že len zriedka robí chyby a len zriedka sa mýli. Odmenou mu je fantastické tretie miesto na štarte, kým jeho tímový kolega po ďalšom výbuchu odštartuje až pätnásty.

Je to už taká klasika v podaní Aston Martinu, ktorý opäť slávi trochu nečakaný úspech vďaka Alonsovi, ale ten je v podstate znegovaný nedostatočným výsledkom zo strany Lanca Strolla. V každom prípade, piatkoví porazení majú šancu všetko napraviť, keďže rozhodujúca časť víkendu je ešte len pred nami.

„Ak mám byť úprimný, bolo to celkom stresujúce,“ priznal po skončení šprintovej kvalifikácie Fernando Alonso. „V Q1 sme sledovali radar a od prvej minúty sme videli riziko dažďa. V SQ1 sme dosiahli určitý pokrok a z SQ2 sa nám podarilo tesne postúpiť z ôsmeho miesta.“

„Na suchu sme teda neboli zvlášť konkurencieschopní, ale keď začalo pršať, každé kolo ste jazdili v iných podmienkach. Pneumatiky sa zlepšovali, ale situácia na trati sa so stále intenzívnejším dažďom mierne zhoršovala. Pre jazdca bolo ťažké posúdiť úroveň priľnavosti a úroveň rizika, ktoré môže podstúpiť. Som však veľmi spokojný,“ povedal s úsmevom Alonso.

Pred zvyškom víkendu si však ani taký skúsený pretekár nedovolil odhadnúť šance svojho tímu. „Ešte nemáme jasnú predstavu, ale všetko sa dozvieme. So šprintom a nedeľnými pretekmi máme pred sebou množstvo kôl v pretekovom tempe. Uvidíme, či sa nám v sobotu podarí dobre kvalifikovať,“ dodal Alonso.

Jeho tímový kolega naproti tomu opäť sklamal. Samozrejme, v SQ2 mali jazdci v podstate len jeden pokus a potom prišiel dážď, ale to nič nemení na fakte, že stratu pol sekundy na tímového kolegu si nemôže dovoliť žiadny z pilotov. „Nebol to skvelý pocit a trať nemala žiadnu priľnavosť. V šprinte toho po štarte z pätnásteho miesta veľa nezmôžeme, ale dúfajme, že nás v sobotu čaká lepšia kvalifikácia a v nedeľu lepšie preteky,“ povedal po šprintovej kvalifikácii Lance Stroll.

Súvisiace články