logo F1online.sk

Ricciardo sa nebojí, že s ním Red Bull naloží ako s de Vriesom: Nie som žiaden nováčik

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 4. 2024

Nie je to tak dávno, čo sa v padoku špekulovalo o tom, že Daniel Ricciardo dostal ultimátum. Austrálčan už tieto tvrdenia stihol vyvrátiť, no vo svetle najnovších vyjadrení Helmuta Marka by čoskoro mohli vrátiť. Ricciardo však odkazuje, že nečaká podobne nemilosrdné zaobchádzanie ako s Nyckom de Vriesom.

Nyck de Vries toho do AlphaTauri veľa nepriniesol a už po desiatich veľkých cenách sa z tímu musel porúčať. Výsledkovo neoslnil a na rozdiel od Daniela Ricciarda nemal ani taký široký marketingovo žiadaný úsmev. Azda aj preto sa jeho nástupca vyhadzovu nebojí.

Na otázku, či ho prenasledujú myšlienky o nútenom odchode, Daniel Ricciardo odpovedal dosť jasne. “Nie, nemám také myšlienky. Môže sa stať čokoľvek, takže nie som naivný, ale nemám žiadne také náznaky. Pravdepodobne to trochu súvisí aj s tým, čo som dokázal v minulosti. Myslím si, že vedia, že som vlani ukázal náznaky rýchlosti, ktoré som azda neukázal zakaždým v McLarene.”

“Mali sme pocit, že sme to zo mňa dokázali vytiahnuť. Z nejakého dôvodu sa to tento rok ešte naplno neprejavilo, ale podľa mňa vedia, že je to tam,” verí v trpezlivosť tímu. “A aj pri práci na simulátore to tam vidia, takže teraz to len musíme dať dokopy.”

Helmut Marko pred víkendom v Číne prezradil, že Liam Lawson má v zmluve garanciu kokpitu. Ak sa červeným býkom nepodarí Lawsonovi nájsť miesto pre rok 2025, Austrálčan má voľné ruky a môže ísť ku konkurencii. V ideálnom prípade by si ho Red Bull chcel tento rok ešte trochu vyskúšať, čo zvyšuje tlak na Daniela Ricciarda.

Ricciardo tvrdí, že nedostal žiadne ultimátum ani cieľ, ktorý musí splniť. “Nie, nedostal. Som v tíme takpovediac každý deň, takže by som sa o tom dopočul. Samozrejme, viem, že na tom nie sme tak, ako by sme chceli, ale navzájom si pripomíname, že stále sme v hre a vieme, čo robíme.”

Osud podobný Nyckovi de Vriesovi je ďaleko. “Nemali sme skvelý vstup do sezóny, ale ja nie som žiaden nováčik, ktorý by sa snažil uchytiť v tomto športe a niečo dokázať. Mám historické výsledky, takže aj istý dôkaz, že to dokážem. Tím tomu verí a vie, že to dokážem. Snažím sa to len rozjasniť. Nechcem, aby to trvalo celý rok a ani to nečakám, pretože nie som nováčik. Mám skúsenosti, ktoré by mali o niečom vypovedať.”

Ricciardo víta nové šasi, čo bolo so starým?

Za isté ultimátum by sme však mohli považovať nasadenie úplne nového šasi, aj keď sa nezdalo, že by s tým starým bol nejaký problém. Ak sa Ricciardo nedá dokopy ani s novým monopostom, chyba bude určite medzi volantom a sedačkou.

“V tomto ohľade som sa vyjadroval dosť nahlas, pretože sa tento rok dosť trápim,” priznal Ricciardo v súvislosti so šasi. “Aby sme však mali jasno: Celý čas sme mali v pláne tu predstaviť šasi, takže som sa len prihlásil, že keď bude pripravené, tak si ho vezmem. Júki je so svojím šasi spokojný, takže tak. Toto je ďalšia drobná položka, pri ktorej budeme mať istotu, že je to OK. Prinesie to pokoj mysle.”

“Nenašli sme nič zlé na tom predchádzajúcom. Niekedy je to tak, akoby tieto veci mohli, ale nemuseli byť viditeľné. Možno je to len na vyčistenie mysle. V každom prípade aj keby som mal staré šasi, môj prístup k víkendu by sa nezmenil. Stále si myslím, že sa mi niečo môže podariť. Je to niečo, o čom som vo svojej hĺbke presvedčený, že to pomôže,” doplnil.