logo F1online.sk

Nebudeme takí rýchli, varuje Piastri

Oscar Piastri
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl18. 4. 2024

Kým do Suzuky vstupoval McLaren v pozícii čierneho koňa víkendu, do Šanghaja prichádza s podstatne nižšími očakávaniami. Podľa Oscara Piastriho by britský tím nemal vypadnúť z TOP10, aj on však vyjadril obavu z charakteristiky okruhu.

Je to pomerne priamočiare. Silnou stránkou McLarenu sú už dlhodobo rýchlejšie zákruty, kým tou slabou pomalé sekcie. A ak si pozriete jedno kolo na trati v Číne, zistíte, že je na nej veľa pomalých zákrut a dlhokánska rovinka, kde papájoví tiež zrovna neexcelujú.

„Už dlhodobo nie sme nijako skvelí v pomalých zákrutách, ktorých je tu veľa. Naše silné stránky sú vo vysokorýchlostných zákrutách. Také tu okrem siedmej a ôsmej v podstate ani nie sú,“ skonštatoval Oscar Piastri, ktorý narážal na dve rýchle zákruty v strednej časti okruhu.

McLaren však neprichádza so sklopenými ušami. Počas šprintového víkendu na novom asfalte a pri potenciálne nepredvídateľnom počasí sa môže stať naozaj čokoľvek. Britský tím akurát možno nebude treťou silou ako v Japonsku, kde v kvalifikácii zdolal Ferrari.

„Ak poviem, že sa možno trochu budeme trápiť, tak tým stále myslím, že to bude veľmi tesné medzi nami, Mercedesom a Astonom. Párkrát sme boli aj o niečo bližšie k Ferrari, tu však od neho zrejme budeme o niečo ďalej,“ pokračoval 23-ročný Austrálčan.

Ak si spomenieme na doteraz posledné podujatie z Číny z roku 2019, na to má McLaren veľmi nemilé spomienky. Lando Norris a Carlos Sainz vypadli už v Q2, a ich preteky sa prakticky skončili v prvom kole po tom, ako obaja doplatili na kontakt s Daniilom Kvjatom. Britský tím naposledy v Šanghaji bodoval v roku 2018 po siedmom mieste Fernanda Alonsa, ktorý vtedy na slabom monoposte v závere predbehol Sebastiana Vettela s poškodeným autom.

Uvidíme McLareny tento víkend stabilne v prvej desiatke? „Určite to bude stále na TOP10. Čokoľvek iné by znamenalo, že je niečo veľmi zlé. Jednoducho očakávame, že nebudeme až takí konkurencieschopní ako v Austrálii a Japonsku,“ vyhlásil Piastri.

Austrálsky mladík patrí k pilotom, ktorí v Číne ešte nikdy nejazdili. Na druhej strane, pre všetkých to bude prvá skúsenosť na tomto okruhu s autami súčasnej generácie.

„Chalani, ktorí tu jazdili veľakrát, majú skúsenosť s okruhom. Nikto tu však päť rokov nepretekal, čiže pre mňa je to určite výhodnejšia pozícia, než keby sa tu jazdilo napríklad pred dvomi rokmi. Nie som v tejto situácii sám. Budem mať len hodinku pred šprintovou kvalifikáciou, aby som si na trať zvykol. Z prvého dojmu vyzerá fakt úžasne. Je tu veľa unikátnych zákrut, ako napríklad prvá a druhá, či nájazd na zadnú rovinku. Takéto miesta inde v kalendári nemáme,“ uzavrel Oscar Piastri.