logo F1online.sk

Ak Lawsonovi nedáme miesto pre rok 2025, tak ho stratíme, priznal Marko

Peter Bayer, Helmut Marko a Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 4. 2024

Ak chcete vedieť, či sa priostruje situácia v Red Bulle alebo jeho sesterskom tíme RB, jednoducho stačí sledovať vyjadrenia Helmuta Marka. Rakúsky veterán sveta motoršportu dá svojim pilotom jasne najavo, že musia zabrať, pritom sa neštíti použiť na tento účel médiá. Marko po niekoľkých týždňoch opäť vystúpil na verejnosti s tým, že čas beží a ak Red Bull nechce stratiť Liama Lawsona, jeden zo súčasných pilotov stajne RB musí ísť z kola von.

Po Austrálii vyslal Marko jasný odkaz Danielovi Ricciardovi, keď vo svojom stĺpčeku pre nemecký Speedweek vyhlásil, že „bude musieť prísť s niečím a bude to musieť urobiť rýchlo“. Výsledky austrálskeho pretekára nie sú dobré a víkend čo víkend musí odpovedať na stále nepríjemnejšie otázky. Nie sú však ani zďaleka také nepríjemné ako vyjadrenia poradcu Red Bullu.

Marko tento týždeň otvorene priznal, že po sezóne si nemôže nechať trio Júki Cunoda, Daniel Ricciardo a Liam Lawson. Novozélanďanova zmluva totiž hovorí, že keď mu Marko nezoženie pretekársku sedačku pre rok 2025, stane sa voľným hráčom a môže opustiť štruktúry Red Bullu. Ak si teda tím chce udržať Lawsona, musí mu dať miesto.

„V Liamovi Lawsonovi máme, samozrejme, kvalitného rezervného jazdca, ktorý však má podľa svojej zmluvy právo odísť do iného tímu, ak mu nedáme sedačku v jednej z našich stajní pre rok 2025,“ vyhlásil Marko bez okolkov pre rakúsky Kleine Zeitung.

„V tejto súvislosti by pre nás bolo určite vzrušujúce, keby sme ho videli vo Formule 1 už v tomto roku. Získali by sme tak jasnejší obraz. Je to však zložitý problém, takže si budeme musieť počkať a sledovať, ako sa celá záležitosť vyvinie,“ dodal Marko.

Je jasné, že v súčasnosti je to práve Ricciardo, ktorý sa ocitol na šikmej ploche. V tomto roku totiž dokázal poraziť Júkiho Cunodu len raz, aj to len vďaka tímovej réžii. Japonský pretekár si naproti tomu svojimi výkonmi podmanil srdcia i mysle fanúšikov. Júki získal všetkých sedem bodov tímu a pevne sa usadil na koni. Aj Marko bol nútený priznať, že si výkony Ricciarda predstavoval celkom inak.

„Očakávali sme, že keď chce mať aspoň nádej na miesto v Red Bulle, musí byť jasne rýchlejší než Júki,“ vyhlásil poradca Red Bullu. „To sa však zatiaľ nestalo, aj keď v Japonsku to bolo tesné. Uvidíme, ako sa to vyvinie.“

Helmut však nezabudol vyzdvihnúť výkony Cunodu. Veď prečo o tom máme hovoriť ako o slabých výkonoch Ricciarda? Prečo by to nemohli byť skvelé výkony japonského mladíka? „Júki má za sebou skvelý štart do sezóny a už nie je taká horúca hlava ako kedysi. Máme však za sebou len štyri veľké ceny, takže je ešte skoro, ale Daniela má pod kontrolou, aj keď v Japonsku to bolo vyrovnané,“ povedal Marko.