logo F1online.sk

Norris: Od víťazstva sme ďaleko, ale to ešte neznamená, že v tomto roku nevyhráme

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 4. 2024

Red Bull pokračuje v tejto sezóne tam, kde v roku 2023 skončil, Ferrari sa etablovalo ako druhý najsilnejší tím a McLaren sa drží pred Mercedesom a Aston Martinom. Také je rozloženie síl v úvode ročníka 2024. V japonskej kvalifikácii však chlapci z Wokingu ukázali, že keď urobia všetko správne, môžu byť prví v rade na víťazstvo, keď sa Red Bull dopustí chyby.

Pilot McLarenu Lando Norris priznáva, že jeho monopost MCL38 nie je v súčasnosti víťazný stroj, ale pred nami je ešte dlhá sezóna. Stajňa z Wokingu vlani dokázala, že je schopná rýchleho a strmého vzostupu. Aj keď v treťom roku týchto pravidiel je stále náročnejšie dosahovať zásadnejšie zisky, to ešte neznamená, že je to nemožné.

Tento týždeň to v podcaste F1 Nation povedal aj boss McLarenu Andrea Stella, podľa ktorého jeho tím „môže pomýšľať na víťazstvá v tejto sezóne“, ak dokáže napodobniť vývoj z minulej sezóny. Norris bol pri otázke víťazstva sprvu skeptický. „Určite nie v dohľadnej dobe,“ povedal tak trochu zo srandy.

Ale následne dodal, že to nie je nemožné. „Myslím si, že môžeme vyhrať na správnom mieste a v správnom čase, ale len ak dostatočne zlepšíme auto,“ vyhlásil Norris.

„Ak mám byť úprimný, tak Suzuka nebola príliš frustrujúca. Všetko išlo viac-menej podľa očakávaní. Nemyslím si, že sme odviedli perfektnú prácu a potenciálne sme mohli skončiť o jednu priečku vyššie, ale boli sme na tom rovnako ako celú sezónu – za Red Bullom a Ferrari, ale o krôčik pred ďalšími dvoma tímami. Presne tak to skončilo aj v Suzuke, takže si nemyslím, že to bolo veľmi frustrujúce,“ povedal Norris.

McLaren momentálne môže tešiť pekný 35-bodový náskok na Mercedes, aj keď 51-bodová strata na Ferrari nie je malá. V každom prípade má britský tím našliapnuté za lepším umiestnením než vlani a momentálne poráža aj svojho dodávateľa. Ciele však musia byť vysoké.

„Poznáme naše problémy a vieme, čo musíme zlepšiť. Ak to dokážeme, myslím si, že Andrea bude mať pravdu – tento rok môžeme vyhrávať preteky a môžeme byť konkurencieschopní v súboji s tímami pred nami. Stále je tam však to ‚ak‘. Musíme tvrdo pracovať na zlepšení auta v týchto oblastiach, čo pre nás bola veľká výzva v posledných rokoch. Keď to však dokážeme, som si istý, že nás čaká niekoľko dobrých pretekov,“ povedal odhodlane Norris.