logo F1online.sk

FOM predstavilo kalendár sezóny 2025. Čaká nás poriadne ostrý štart

Po štarte VC Austrálie 2024
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 4. 2024

Formula 1 spoznala svoj program v nadchádzajúcej sezóne. Formula One Management aplikovalo veľmi podobný prístup ako v tomto roku. Najväčší rozdiel spočíva v tom, že pravdepodobne pre slávenie islamského mesiaca Ramadán začne ročník v Austrálii a východnej Ázii, potom sa presunie na Blízky východ.

Zaujala nás však aj ďalšia zaujímavosť. Úvodné dve veľké ceny – Austrália a Čína – sa uskutočnia v dvoch víkendoch za sebou. Potom po týždňovej prestávke nasleduje poriadne ostrá trojička – Japonsko, Bahrajn, Saudská Arábia. Takýto presun bude pre zamestnancov zaiste predstavovať nemalú záťaž.

Snahe Liberty Media a FIA o zmenšovanie uhlíkovej stopy nepomôže ani ďalší program, keď si z Džiddy „odskočíme“ na jeden víkend do Miami a potom sa vrátime na starý kontinent, kde začne tradičná európska časť kalendára s Imolou, Monakom a Barcelonou ako ďalšou trojičkou.

Ďalšou zaujímavosťou je presun Azerbajdžanu na záver európskej časti sezóny. Vlastne ho môžeme považovať za začiatok krátkej ázijskej odbočky, keďže po Baku nasleduje Singapur a po ňom návrat do Ameriky.

Rozhodne najkontroverznejším rozhodnutím je usporiadanie záverečnej časti sezóny, keď nás čaká monštruózna trojička – 22. novembra Las Vegas, 30. novembra Katar a 7. decembra Abú Zabí.

„Rok 2025 bude výnimočný, pretože oslavujeme 75. výročie založenia majstrovstiev sveta Formuly 1. Náš odkaz a skúsenosti nám umožnili zostaviť dobrý kalendár. Opäť navštívime 24 fantastických miest na celom svete, poskytneme fanúšikom preteky na najvyššej úrovni, pohostinnosť a zábavu, ktorú si užijú milióny fanúšikov,“ povedal prezident Formuly 1 Stefano Domenicali.

„Sme vďační FIA, našim promotérom, partnerom z hostiteľských miest a všetkým zainteresovaným stranám za ich odhodlanie a podporu pri zostavovaní kalendára a zabezpečení ďalšieho fantastického roku pre Formulu 1. Chcel by som tiež vzdať hold našim tímom a jazdcom F1, hrdinom nášho športu, a našim fanúšikom na celom svete za to, že naďalej sledujú Formulu 1 s takým neuveriteľným nadšením,“ dodal Domenicali.

FOM

Súvisiace články