logo F1online.sk

Marko odmietol slová Péreza o novej zmluve. Cunodov výkon prirovnal k Verstappenovi

Sergio Pérez a Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 4. 2024

Júki Cunoda nikdy nebol spájaný s pôsobením v Red Bulle. Po skvelom úvode sezóny však mnohí poukazujú na skutočnosť, že urobil oveľa viac ako Pierre Gasly či Alex Albon, ktorí veľmi skoro dostali šancu od hlavného tímu. Japonský pretekár je od sedačky v hlavnom tíme stále ďaleko, ale zdá sa, že začína dostávať ocenenie za svoju snahu.

Chvíľu sa zdalo, že s Franzom Tostom odišiel z tímu aj hlavný zdroj podpory a chvály na adresu Júkiho Cunodu. Rakúšan sa za ten čas skutočne naučil, čo platí na japonského pretekára a nakoniec sa stal mužom, ktorý vo všeobecnej kritike vždy chválil a obhajoval svojho pretekára. Ako sa ukázalo, Júki si po odchode starého šéfa nepotreboval hľadať nových podporovateľov vnútri tímu. Svojimi výkonmi totiž okúzlil tak, že dostáva chvály zo všetkých strán.

A zaslúžene. Cunoda aj na domácej pôde ukázal svoju triedu a vybojoval bod za desiate miesto. „Pri druhom štarte si Júki počínal senzačne,“ napísal vo svojom stĺpčeku pre nemecký Speedweek poradca Red Bullu Helmut Marko.

„Jeho predbiehacie manévre boli najväčšou šou za celý deň. Fanúšikovia boli z jeho výkonu úplne v siedmom nebi. Odjazdil víkend na úrovni Maxa, Alonsa a spol. Bezchybný a skvelý výkon pod tlakom na domácich pretekoch,” napísal Marko.

Pochvale neušiel ani druhý z jeho mužov. Aj Sergio Pérez totiž odjazdil skvelý víkend a už naznačuje, že jeho budúcnosť bude patriť Red Bullu. Vlani sa nezdal ako reálna alternatíva, ale dnes je v podstate jedinou bezpečnou a spoľahlivou možnosťou. „Checo podal taktiež veľmi solídny výkon. Mal smolu pri zastávke v boxoch, ale dokázal sa vrátiť do hry skvelým manévrom na Hamiltona v zákrute 130R. Rozhodne prežíva svoju najlepšiu sezónu s Red Bullom,“ vyhlásil Marko.

Rakúsky veterán sveta motoršportu sa však neponáhľal a Pérezovi rozhodne nesľúbil predĺženie zmluvy. Aj keď Checo po Japonsku novinárom tvrdil, že „do mesiaca“ sa dozvieme, aký bude jeho program v nasledujúcej sezóne, čím jasne naznačil, že zostane v Red Bulle, pri pohľade na slová Helmuta Marka máme dôvod na opatrnosť.

„Podľa môjho názoru stojí niekoľko faktorov za skutočnosťou, že prestupový trh sa takto rozhorel už v apríli. V prvom rade Hamilton rýchlo oznámil svoj prestup do Ferrari. Okrem toho, ak sú reči v padoku pravdivé, tak Audi chce veľmi skoro rozhodnutie od Carlosa Sainza. Aj Aston Martin vyvíja tlak vo viacerých smeroch. My sa týchto hier nezúčastníme. O personálnej otázke sa budeme baviť až v polovici sezóny,“ vyhlásil Marko.