logo F1online.sk

Hülkenbergovi sa podaril “polovičný zázrak”: Mali sme na dosah jeden bod

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala9. 4. 2024

Haas aj v Japonsku potvrdil pozitívny výkonnostný trend, hoci to vo výsledkovej listine nebolo vidieť. Nico Hülkenberg lamentuje nad reštartom pretekov, Kevin Magnussen zas vypadnutie z bitky o bodované priečky pripisuje nešťastne načasovanej červenej vlajke.

Nico Hülkenberg dorazil do cieľa na dvanástej priečke, čo na prvý pohľad nie je nič oslňujúce, no len do chvíle, kým si neuvedomíme, ako vyzeral jeho reštart. Nemecký jazdec sa počas červenej vlajky tešil z desiateho miesta, no problém pri rozbehu po zhasnutí červených svetiel ho odsunul až na sedemnástu priečku. Haas sa pokúsil situáciu zachrániť skorou zastávkou v boxoch, čo Hulk veľmi dobre využil, no bolo už neskoro.

“Náš prvý štart bol ozaj dobrý, ale pri tom druhom auto spadlo do anti-stallu hneď, keď som pustil spojku. Musím sa pozrieť na to, čo sa tam vlastne udialo,” povzdychol si Nico Hülkenberg po tom, čo mu zuby klapli naprázdno. Body nezískal.

Vzhľadom na katastrofálny štart a prepad o sedem priečok však nedeľu vníma pozitívne. “Popravde som trochu prekvapený, že sa mi tam podarilo vrátiť. Je to taký polovičný zázrak a poukazuje na to, že sme mali dobrú rýchlosť. Snažil som sa ísť čo najrýchlejšie, no zároveň čo najviac manažovať svoje pneumatiky.”

“Je to škoda, pretože je pravdepodobné, že by sme dokázali bojovať s Júkim alebo ho poraziť. Jeden bod sme mali na dosah, ale Hamilton mal náskok 50 sekúnd, takže ten už bol nad naše možnosti,” zhodnotil vyhliadky Haasu v Suzuke.

Monopost VF-24 sa ukázal v dobrom svetle aj na japonskom okruhu. Aj keď body neprišli, rýchlosť mu nechýbala. “Beriem to ako pozitívum. Bolo to oveľa sľubnejšie. Ak mám povedať pravdu, predčili sme moje očakávania spred pretekov. Svojím spôsobom nám odľahlo a som šťastný, že je to takto a nie naopak. Pred Čínou to vyzerá sľubne.”

Kevin Magnussen pred Valtterim Bottasom a Loganom Sargeantom (LAT Images/Haas)

Kevin Magnussen nespravil žiadnu veľkú chybu pri žiadnom z dvoch štartov a podobne ako jeho kolega aj on dlho držal desiatu priečku. Na poslednom bodovanom mieste sa usadil od 15. až po 23. kolo a keď zamieril do boxov, prenechal desiatu pozíciu Nicovi Hülkenbergovi.

“V jednej chvíli som jazdil v prvej desiatke. Nemal som však prehľad, čo robili ostatní, takže neviem povedať, či to bolo reálne,” obzrel sa za svojimi pretekmi Kevin Magnussen. Dánsky pretekár však ľutuje najmä to, že červená vlajka súperom poskytla výmenu pneumatík zadarmo. Mnohí si okamžite splnili povinnosť nasadenia dvoch rôznych zmesí.

“Snažil som sa, no červená vlajka pomohla pár súperom, ktorí sa tým pádom mohli rozhodnúť pre jednu zastávku a taktiku s dvoma tvrdými sadami. Ja som to musel zvládnuť na stredne tvrdej a tvrdej sade, čo bolo dosť náročné,” podotkol pilot Haasu. “Na druhý stint som musel zastaviť dosť skoro. Bolo to ťažké, ale inak v pohode.”

Haas v porovnaní s minulým rokom predvádza celkom sympatické výkony, čo aj Magnussen vníma pozitívne. “V pretekoch sme sa opäť pohybovali okolo tých pozícií, takže to je povzbudzujúce a pred nasledujúcimi pretekmi nám dodáva nádej, že sa opäť dostaneme do bitky o body.”