logo F1online.sk

Russell pochválil Alonsa za jeho “chytrý ťah”. Španiel si uťahoval z komisárov

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala8. 4. 2024

Pred dvoma týždňami v Melbourne sa Fernando Alonso dostal do nemilosti Georgea Russella aj komisárov. V Suzuke mu však dokonca vystrúhal poklonu, keď jeho taktiku označil za šikovnú. Ako na to zareagoval Alonso? Španiel si po skúsenostiach s komisármi radšej všetko nechal pre seba.

Fernando Alonso dostal po VC Austrálie dodatočný 20-sekundový trest za úmyselné spomalenie pred Georgeom Russellom a “potenciálne nebezpečnú jazdu”. Úmyselne však spomaľoval aj v záverečnej fáze nedeľných pretekov, keď jazdil pred Oscarom Piastrim a Georgeom Russellom.

Pilot Mercedesu mal o čosi čerstvejšie stredne tvrdé pneumatiky a dosť rýchlo sa doťahoval na dvojicu jazdcov pred sebou. Ak by bojoval proti každému zvlášť, v cieli si mohol polepšiť o dve priečky. Jazda v DRS vláčiku je však o niečom inom a Fernando Alonso to dobre vedel. Začal preto spomaľovať natoľko, aby Oscarovi Piastrimu poskytol DRS a tým pomohol McLarenu, ale najmä sebe udržať si šieste miesto.

“Fernando hral nejaké hry? To je mi novinka,” utrúsil George Russell ironicky. “Ale bolo to od Fernanda chytré. Nič iné som ani neočakával, ale aj to patrí k motoršportu.“

I napriek Alonsovej pomoci sa Piastri nedokázal udržať pred Russellom. V predposlednom kole nezvládol prejazd šikanou pred DRS zónou a o pozíciu sa pripravil. Komisári mu po pretekoch nepomohli, keďže Georgea Russella oslobodili po vyšetrovaní za vytlačenie Piastriho z trate. Pravidlá totiž nehovoria nič o prípade, keď pilot vytlačí súpera z trate, no zároveň nezíska jeho pozíciu.

Oscar Piastri prezradil, že hneď si všimol Alonsovu pomocnú ruku. “Rozpoznal som to podľa toho, ako využíval svoju batériu. Videl som, že sa mi snaží poskytnúť DRS, aby ma George nepredbehol a nezaútočil naňho. Presne som vedel, čo robí. V poslednej šikane som však spravil chybu, trochu som prebrzdil a bolo po všetkom.”

Fernando Alonso nevyužil šancu osobne zlíznuť smotanu. Po pretekoch nevyvrátil ani nepotvrdil, či šlo o jeho premyslený ťah a či pred Piastrim spomaľoval úmyselne. “Po Austrálii neviem, čo by som mal na to povedať. Mohli by ma diskvalifikovať zo zvyšku šampionátu!” uťahoval si z komisárov.

“Možno Oscar nemal dostatočnú maximálku na to, aby na mňa zaútočil,” doplnil napokon.