logo F1online.sk

Alonsa mrzí, že ľudia už v pondelok zabudnú na jeden z jeho najlepších výkonov

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala7. 4. 2024

Rovnako ako Carlos Sainz, aj Fernando Alonso sa chce ukázať a pred spustením prestupového kolotoča si pripraviť čo najlepšiu pozíciu. V nedeľu sa o to pokúsil výkonom, ktorý považuje za jeden z najlepších v jeho kariére. Na rozdiel od Sainza má však jednu nevýhodu. Verí, že už v pondelok naň ľudia zabudnú.

Carlos Sainz a jeho skvelá austrálska jazda sa spomínala celé dva týždne po pretekoch v Melbourne. Ako dlho sa bude hovoriť o Alonsovi? Španiel v Suzuke nebojoval o víťazstvo, a tak je jasné, že o jeho preteky nebude taký veľký záujem, aj keď jeho čistý výkon mohol byť ešte pozoruhodnejší ako Sainzov.

“Myslím si, že toto boli jedny z mojich najlepších pretekov a jeden z mojich najlepších víkendov,” uviedol pre Sky Sports Fernando Alonso, ktorý v kvalifikácii obsadil skvelú piatu priečku a do cieľa dorazil šiesty. “Myslím si, že to bol veľmi silný výkon.”

“Od prvého tréningu až do pretekov to bol azda najlepší víkend od minulého roka a možno patrí do prvej päťky mojej kariéry. Čoskoro však bude kompletne anonymný,” povzdychol si dvojnásobný majster sveta, ktorý počas svojho pôsobenia v F1 predviedol niekoľko nadpozemských jázd. “Ale všetci do zajtra zabudnú na tento náš víkend.”

“S autom som sa cítil byť spojený. Myslím si, že sobotňajšie piate miesto bolo úplne mimo našej pozície, a aj dnešné šieste,” poznamenal Alonso a zhodnotil, že Aston Martin je piatym najrýchlejším tímom. Tým pádom mal obsadiť prinajlepšom deviatu priečku.

Pilot Aston Martinu pokračoval vo vysvetľovaní: “Určite sme pomalší ako Red Bull a Ferrari, oni sú v tejto chvíli azda v inej lige. Myslím si však, že McLareny a Mercedesy sú od nás tiež rýchlejšie. Mercedes dnes na štarte trochu experimentoval s tvrdými pneumatikami, bola to trochu odvážna taktika. Vďaka tomu sme však získali pozíciu.”

Keďže Fernandovi Alonsovi sa po sezóne končí zmluva, aj on sa musí ukázať v najlepšom možnom svetle. To však nestačí. Uvedomuje si, že aj on sám sa musí zviditeľniť v mediách, s čím určite súvisí aj jeho poznámka o tom, že sa na tento výkon zabudne. Ak naň takto upozorní, bude sa spomínať o čosi dlhšie. Treba predísť starému známemu zíde z očí, zíde z mysle.

Alonso napokon naznačil, že nie je spokojný so súčasnou výkonnosťou Aston Martinu. “Dobre som sa zabavil, čo je skvelé, aby som pokračoval v pretekaní. Mal som však jeden zo svojich najlepších víkendov, no aj tak som 44 sekúnd za lídrom. Na druhej strane to teda nevyzerá veľmi atraktívne.”

Keby mu sedačku ponúkol Mercedes a mohol by ísť nahradiť Lewisa Hamiltona, Španiel by to mohol zvažovať. Zároveň však podotkol: “Mercedes je za nami, takže momentálne to neznie až tak atraktívne.”