logo F1online.skF1online.sk

Sainz po japonskom pódiu: Ukazujem, že z dobrého auta viem vyťažiť maximum

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala7. 4. 2024

Carlos Sainz má v tejto sezóne jednu lichotivú štatistiku; pódium získal na každej veľkej cene, do ktorej zasiahol. Španiel aj v tom vidí dôkaz svojich kvalít a kompetentným chce odkázať: Keď dostanem dobré auto, využijem ho naplno.

Po štarte zo štvrtej priečky si Sainz mohol robiť zálusk na japonské pódium. Scuderii sa predpovedalo dobré pretekové tempo, čo sa napokon aj naplnilo. Dostať sa však na pódium nebolo také jednoduché a Sainz si domov neodnáša trofej zadarmo.

“Boli to veľmi dobré preteky. Vedel som, že ak odjazdím dokonalé preteky, tak bude možné získať pódium,” povedal v rozhovore pre Sky Sports F1 Carlos Sainz, ktorý priznal, že v niektorých fázach pretekov pochyboval. “Miestami to vyzeralo byť ťažké. Nechápal som celkom, čo sa to deje s jednozastávkovými a dvojzastávkovými stratégiami.”

Vyššie počiatočné teploty na štarte pretekov mali tímy donútiť k dvom zastávkam, no ako potvrdil jeho kolega Leclerc, dalo sa to zvládnuť aj na jeden pitstop. Španiel sa vtedy preľakol, že o pódium príde. “Trať ochladla a myslel som si, že dve zastávky budú oveľa horšie. Na konci som obul nové hardy, lietal som po trati a dokázal som predbiehať. Získal som pódium, na ktoré som cielil.”

Aby sa Sainz dostal na stupne víťazov, musel si priamo na trati poradiť s Mercedesmi, Landom Norrisom aj tímovým kolegom Charlesom Leclercom. Aj vďaka nedeľnému divadlu pokračuje vo výkonoch, ktorými si vyslovene pýta sedačku v top tíme.

“Žiaľ, nemám tušenie, kde sa ocitnem v nasledujúcej sezóne,” priznal vzápätí Sainz. “Je pravda, že komunikujeme s mnohými tímami. Musím zostať koncentrovaný na to, čo práve robím. Treba dokazovať sebe aj všetkým ostatným, že keď dostanem rýchle auto, tak to viem využiť na maximum a prinesiem domov dobrý výsledok.”

Španiel sa v tejto sezóne javí byť v lepšej forme ako vlani, no nepripisuje to slabým výkonom z minulého roka. Teraz je skrátka lepšie vidieť, keď využije techniku naplno. “Mali sme dobrý vstup do sezóny a je pravda, že s týmto autom sa dá zažiariť o čosi viac ako vlani. Aj pred rokom som predvádzal podobné výkony, ale nezažiarili.”

Ťažko niekoho ohúrite, keď sa v porovnaní so štartovou pozíciou len prepadávate. “V aute sa jazdilo oveľa ťažšie, gumy v pretekoch odchádzali oveľa rýchlejšie a pozerali sme sa do spätných zrkadiel. Teraz hľadíme dopredu a predbiehame. Vďaka tomu sa stanete stredobodom pozornosti. Pomôže vám to, no naďalej pôjdem naplno.”

Rodák z Madridu nakoniec pripustil, že aj tak nemá veci vo svojich rukách a musí čakať, ako sa rozhodnú iné veľké ryby v padoku. “Bude to záležať aj na ľuďoch z iných tímov, ako sa oni rozhodnú. Vedia, že som k dispozícii, nuž uvidíme, ako to dopadne.”

Súvisiace články

Diskusia