logo F1online.sk

Sme tretí najrýchlejší, no pokúsime sa priblížiť, znie z McLarenu

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl5. 4. 2024

Zopakujú dvojité pódium z minulého roka? Takíto optimistickí zatiaľ nie sú, no v McLarene po piatku panujú úsmevy na tvári. A to aj napriek nie úplne presvedčivým časom z prvého tréningu.

Obaja piloti v ňom totiž pri svojich najrýchlejších pokusoch doplatili na červené vlajky. Oscar Piastri v ňom obsadil ôsmu priečku, a v mokrom druhom tréningu bol v závere na slikoch najrýchlejší.

„Myslím si, že sme v solídnej forme. Kvôli načasovaniu červených vlajok je ťažké posúdiť, kde sa presne nachádzame. Avšak myslím si, že zhruba tam, kde sme aj boli. Uvidíme, na čo budeme mať v kvalifikácii. Auto je konkurencieschopné, počkajme si, či dokážeme zopakovať rýchlosť z Austrálie,“ povedal Oscar Piastri.

Podľa dát na F1.com je McLaren v kvalifikačnom tempe tretí najrýchlejší so stratou 0,46 sekundy na Red Bull. „Na Suzuke sa nám minulý rok darilo, no ostatní sa cez zimu tiež zlepšili. Myslím si, že môžeme byť optimistickí v tvrdení, že budeme blízko k čelu,“ pokračoval mladý Austrálčan, ktorý vyhral dažďom ovplyvnený druhý tréning. „Na konci som odjazdil pár kôl v náročných podmienkach, inak sa toho veľa nedialo,“ skonštatoval Piastri.

Lando Norris bol v FP1 desiaty najrýchlejší, v FP2 neodjazdil reprezentatívny čas a skončil s veľkou stratou šiesty. Aj on však tvrdil, že časy z prvého tréningu neodzrkadľujú skutočné tempo britského tímu.

„Naša rýchlosť je v skutočnosti lepšia, než sa zdá. A to kvôli červenej vlajke. V mojom najlepšom kole bol totiž tréning prerušený, a v tom druhom už pneumatiky odchádzali. Sme v dobrej pozícii. Zrejme sme tretí najrýchlejší, no Mercedes i Aston sú veľmi, veľmi blízko. Ferrari a Red Bull sú zase príliš ďaleko. Možno by sme sa do zajtra mohli trochu priblížiť, no stále si myslím, že to bude také, ako počas celého roka,“ vyhlásil Lando Norris.

McLareny jazdili v piatok s odlišným nastavením monopostov. „Stavil som na nižšiu úroveň prítlaku než Oscar. Nezdá sa, že by to bolo úplne dobré. Zajtra ráno bude určite priestor na to, aby sme doladili auto pred kvalifikáciou. Stále tvrdím, že auto je dobré, no Ferrari urobilo väčší krok, preto je pred nami. Trápime sa na určitých miestach, takže hlavným cieľom je limitovať tieto straty,“ uzavrel britský pilot.

V britskom tíme očakávajú, že by skrátené piatkové jazdy mohli priniesť neočakávaný faktor do zvyšku víkendu. „Obmedzený čas na trati zachováva neznáme premenné v súvislosti s nastavením áut i správaním pneumatík. Pre každého je to rovnaké, a zároveň to predstavuje príležitosť,“ pripomenul tímový šéf Andrea Stella.