logo F1online.sk

Napredujeme, no Ferrari viac, hovorí Norris o forme McLarenu

Lando Norris
© Mark Sutton/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl4. 4. 2024

McLaren prichádza do Suzuky s optimizmom. Oprávňuje ho k nemu dvojité pódium z minulej sezóny i sila monopostu MCL38 v rýchlych zákrutách. Lando Norris však upozorňuje, že ani to nemusí stačiť na zopakovanie minuloročného výsledku.

Koncom septembra, keď sme v Suzuke naposledy jazdili, bol totiž McLaren jednoznačnou druhou silou. Niežeby ´papájoví´ odvtedy zaspali alebo nenapredovali. Lando Norris dnes dostal otázku v štýle, či nie je sklamaný, že jeho tím sa nenachádza úplne v takej pozícii ako ku koncu minulého ročníka.

V odpovedi vyjadril spokojnosť s aktuálnym stavom vecí a upriamil pozornosť na konkurenciu. „Práveže som presvedčený, že napredujeme. Avšak Ferrari urobilo väčší krok než my, odviedli výbornú prácu. Naša strata na Red Bull je v súčasnosti menšia, a náskok na tých za nami väčší, takže som veľmi spokojný, ako sme si medzi sezónami počínali. Možno sme boli v závere minulého roka druhí najrýchlejší, na mnohých tratiach sme však voči Ferrari naďalej strácali,“ povedal Lando Norris, ktorý pomenoval rozdiely medzi McLarenom a Scuderiou.

„Ferrari sa zlepšilo v rýchlych zákrutách, a v tých pomalých boli vždy silní. My sme veľmi dobrí v rýchlych sekciách, no trápime sa v pomalších zákrutách, čo sa snažíme zlepšiť,“ pokračoval britský pilot.

Čo teda od MCL38 očakávať v Suzuke? Typológia trate s množstvom rýchlych zákrut by tomuto monopostu mohla sedieť. „Ak by sme si počínali ako v Austrálii, bolo by to perfektné. Je jasné, že Red Bull je pred nami. Ferrari zrejme tiež, no možno sa tu s nimi môžeme viac pobiť, aj keď majú celkovo lepšie auto. Veľmi radi by sme ich zdolali, je to výzva. Aj v Suzuke sú nejaké pomalé zákruty, kde je Ferrari šialene rýchle. Nám však veci fungujú ako majú, sme v dobrej pozícii, preto verím vo vydarený víkend,“ pokračoval Lando Norris, ktorý dostal aj otázku, čo si myslí o incidente medzi Georgeom Russellom a Fernandom Alonsom z Melbourne. „Mala to byť penalizácia,“ znela jeho stručná odpoveď.

Oscar Piastri prichádza do Suzuky nielen so svojou znalosťou japončiny, ale aj s optimizmom. V minulom ročníku tu stál na pódiu a odniesol si krásne spomienky. V Saudskej Arábii i Austrálii skončil štvrtý, práve ten pomyselný krôčik od stupňa víťazov…

„Verím, že by nám Suzuka mohla sedieť. V Melbourne sme boli príjemne prekvapení našou rýchlosťou oproti ostatným. V Japonsku sa nám pred rokom darilo, no teraz bude najmä Ferrari predstavovať silnejšiu konkurenciu. Mali by sme však byť pomerne silní, uvidíme, ako to naozaj bude,“ povedal Oscar Piastri, ktorý potvrdil, že McLaren do Japonska nepriniesol žiadne vylepšenia na svoj monopost.