logo F1online.sk

F1 si na ďalšie premiešanie síl počká do roku 2026, predpovedá Norris

Po štarte VC Austrálie 2024
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 4. 2024

Nech sa už o rok posadí do Red Bullu ktokoľvek, bude mať veľmi blízko k titulu majstra sveta. Vyplýva to zo slov Landa Norrisa, ktorý neverí, že by došlo k väčším otrasom vo výsledkových listinách F1 skôr ako v roku 2026.

Štartové pole sa postupne vyrovnáva, aj keď Red Bull celkom nespolupracuje a nasadením novej koncepcie monopostu sa pokúsil vyhodiť z okna teóriu, podľa ktorej čím dlhšie platí daná sada pravidiel, tým sú rozdiely menšie. Faktom však je, že Ferrari aj McLaren sa červeným býkom pomaly približujú. Možno sa o rok dočkáme podobne napínavej sezóny, akou bol ročník 2021.

Red Bull však v boji o titul nebude chýbať. “Myslím si, že na skutočne veľké premiešanie treba počkať do roku 2026,” hovorí Lando Norris. “Vtedy by mohla každý tím zasiahnuť veľká zmena. A to vrátane pohonných jednotiek, ktoré budú azda najdôležitejším prvkom.”

“Teraz medzi pohonnými jednotkami tímov nie je skoro žiaden rozdiel, ide skôr o monoposty. Očakávam, že Red Bull si zo svojej pozície nejakú výhodu prenesie, pretože je vpredu,” predpovedá držiteľ štrnástich pódií, no žiadneho víťazstva.

Lando Norris verí, že družine pod Adrianom Newey a Pierreom Wachém čoskoro “dôjdu nápady” a súperi vrátane McLarenu sa dotiahnu. Aspoň v roku 2025 by sme sa mohli dočkať napínavej bitky o titul, do ktorej sa nezapoja len Red Bull a Ferrari.

“Sú rovnako chytrí, v mnohých oblastiach aj chytrejší, takže ak budú pracovať rovnako dobre ako ostatné tímy, vždy si udržia svoju výhodu. Človek však dúfa, že im začnú dochádzať nápady,” vysvetľuje Norris. “Myslím si, že každý tím sa na nich doťahuje.”

“Pozrite sa na progres za posledných dvanásť mesiacov. My sme vyvíjali najviac a aj sme v priebehu posledných dvanástich mesiacov vyvíjali najlepšie,” pochválil svoju stajňu. “Z tejto perspektívy môžeme byť veľmi spokojní s našou prácou. To však nestačí. Nie sme dostatočne blízko na to, aby sme ich potrápili.”