logo F1online.sk

Verstappen v kvalifikácii nenašiel rytmus, zabrzdil ho motor

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala31. 10. 2020

Aj napriek všetkým problémom sa Maxovi Verstappenovi zadarilo obsadiť svoju tradičnú tretiu priečku. Starosti mu robila pohonná jednotka, ktorá v druhej časti kvalifikácie prestala spolupracovať. Aj tento fakt prispel k tomu, že Holanďan nenašiel rytmus a pomerne výrazne zaostal za Mercedesmi.

V posledných veľkých cenách sa už kvalifikačné časy na čele začínali vyrovnávať. Verstappen sa viackrát dostal pod hranicu troch desatín sekundy, no v Imole sa jeho manko opäť natiahlo. Na víťazného Bottasa by potreboval nájsť 0,567 sekundy.

Vo finále mu určite nepomohli problémy s motorom, no chlapcov v garáži treba opäť pochváliť. Mechanici ukázali, že sú najrýchlejší v celkom padoku nielen pri zastávkach v boxoch, ale aj pri opravách monopostu. Problémy odstránili v priebehu pár minút tým, že vymenili motorovú sviečku.

Pre Verstappena to znamenalo, že v Q2 bude môcť zajazdiť len jedno merané kolo na mediumkách. V ideálnom prípade by po ňom ešte nasadil softy a pripravil sa na Q3, ale tentoraz mu na to nezvýšil čas.

Red Bull Content Pool

“V podstate mi to tak trochu pokazilo kvalifikáciu, pretože som musel vyraziť na stredne tvrdej zmesi a pokúsiť sa to kolo naozaj trafiť. Podarilo sa nám prekĺznuť. Ale už som mal trochu skreslený obraz,” vysvetľoval v rámci pokvalifikačných rozhovorov Max Verstappen.

Zrejme aj to ho stálo čas pri prvom pokuse v Q3. Vo vysielačke po ňom inžinierovi odkázal, že v prípravnom kole potrebuje mať viac priestoru, lebo inak nestihne dostať zadné pneumatiky na optimálne teploty.

“Pri tom prvom kole v Q3 boli pneumatiky príliš chladné, lebo som sa trochu zasekol vo vláčiku. A nikdy som sa dnes nedostal do rytmu, kedy by ste si povedali, okej, tu mám ešte nejakú rezervu a môžem viac zatlačiť. Bol to chaos.”

“Dokonca aj v tom poslednom kole v Q3 som si hovoril, že by sme mohli mať oveľa lepší výsledok, keby naša kvalifikácia prebehla o čosi hladšie. Ak sa vám ale v Q2 stane to, čo nám, a kvalifikujete sa na inej zmesi, tak to nie je žiadne terno,” pokračoval Holanďan.

Na Mercedesy si zálusk nerobil, až taký optimista nebol. “Len som chcel byť bližšie a trochu to zdramatizovať. Ale dnes to bolo ťažké. Nenašiel som rytmus, ktorý obyčajne v kvalifikácii nájdete. Ešte som sa len učil, kde môžem byť rýchlejší. Je to škoda, ale tak, je to tretie miesto, čiže som späť na svojej pozícii.”

Na pozícii, ktorá Red Bullu papierovo patrí, opäť chýbal Alex Albon. V kvalifikácii ho predbehli okrem Mercedesov a jeho kolegu aj Gasly a Ricciardo. “Som celkom spokojný so svojou stratou na Maxa. Bolo to celkom tesné, jedna desatinka a mal by som štvrté miesto. Z tejto pozície vieme pretekať, uvidíme, aká bude trať. Nik netuší, ako to bude vyzerať. Degradácia vyzerá byť na papieri nízka, tak uvidíme.”

“Naše dlhé jazdy vyzerali celkom OK. Dúfame, že po stránke maximálnej rýchlosti na tom budeme dobre. Nemyslím si však, že bude veľmi ľahké niekoho predbehnúť,” doplnil na margo hrboľatej a veľmi úzkej Imoly Verstappen.

Súvisiace články