logo F1online.sk

Mark Hughes: Ricciardo má krízu, nepomáha tým ani Cunodovi

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 3. 2024

Daniel Ricciardo sa napohľad už-už dostal z problémového obdobia v McLarene, no v úvode sezóny to vyzerá skôr na recidívu. Podľa novinára a analytika F1 Marka Hughesa má Austrálčan vážny problém, čím však neškodí len sebe, ale nevedomky aj tímovému kolegovi Júkimu Cunodovi.

Ešte pred pár týždňami sa v súvislosti s Danielom Ricciardom spomínal Red Bull. Za nami sú však prvé tri podujatia, ktoré úplne zmenili nazeranie verejnosti na víťaza ôsmich veľkých cien. Niet sa čomu čudovať, veď po dvoch vypadnutiach v Q2 nasledoval exitus už v Q1. Austrálčan okrem toho ťahal za kratší koniec vo všetkých troch pretekoch.

Ani Mark Hughes už Ricciarda nepovažuje za adepta na povýšenie, práve naopak. “Má to ďaleko od otázky, či je stále na trajektórii do Red Bullu,” uviedol v podcaste The Race. “Ja by som sa skôr spýtal, či je na trajektórii byť stále v RB?”

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že Júkimu Cunodovi takýto vývoj môže len a len vyhovovať. Hughes je však presvedčený o opaku. Namiesto toho, aby všetci stonali od údivu nad Japoncovými výkonmi, formulový svet žasne nad Ricciardovými problémami.

Ako môžete chváliť zajacovu rýchlosť, keď ste ho zatiaľ videli pretekať len s korytnačkou a nie s gepardom, ktorý ho bude čakať na štarte? Predstavte si, akú by mal zrazu Cunoda povesť, keby neporážal Ricciarda, ale Alonsa, Leclerca alebo Norrisa.

“Helmut Marko spochybňoval jeho rýchlosť v pretekoch,” obrátil sa k Cunodovi Hughes. “Na prvých dvoch pretekoch vypadol z bodov, ale to by jednoducho mohlo byť charakteristikou auta. Problém je v tom, ako posúdite jeho výkonnosť, keď jeho tímový kolega sa jasne ocitol v akejsi kríze.”

“Toto nie sú výkony Daniela Ricciarda z čias Red Bullu, toto viac pripomína jeho problémové obdobie v McLarene. Keď strácate celé desatiny, takmer polovicu sekundy, tak je niečo od základov zlé. Takto nedokážeme zmerať, ako je na tom vlastne Cunoda,” podotýka dlhoročný novinár.

V prvých troch kvalifikáciách dokonca Ricciardo stratil na Cunodu v priemere viac, ako Nyck de Vries pred rokom za to isté obdobie. “Pokojne to môže byť tak, že [Cunoda] predvádza výkony na veľmi, veľmi vysokej úrovni. Dokým však vedľa neho neuvidíme Verstappena, Leclerca alebo niekoho podobného, tak to bude len veľmi ťažké kvantifikovať.”

Súvisiace články