logo F1online.sk

Aston Martin sa jasne postavil za Alonsa. Vysvetlil tiež, prečo nepodá protest

Mike Krack
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala27. 3. 2024

Výsledky Veľkej ceny Austrálie sú, zdá sa, definitívne právoplatné. Aston Martin v tlačovom vyhlásení z utorka potvrdil, že neplánuje namietať voči rozhodnutiu komisárov, aj keď plne stojí za Fernandom Alonsom.

Potenciálne nebezpečná jazda Fernanda Alonsa, ako jeho počínanie zhodnotili komisári, si vyslúžila dodatočnú 20-sekundovú penalizáciu. Španiel sa tak vo výsledkoch prepadol zo šiesteho miesta na konečné ôsme.

Keďže tímy majú po takýchto rozhodnutiach — od novej sezóny — 96 hodín na podanie žiadosti o preskúmanie verdiktu, britská stajňa mala ešte priestor na uvažovanie. Teraz je však jasné, že žiaden pokus o zvrátenie penalizácie nepríde.

“Každému v motoršporte odľahlo, že George je v poriadku a po nehode odkráčal po vlastných,” uviedol Mike Krack vo vyhlásení, ktoré adresoval verejnosti. “Chcem, aby ste vedeli, že plne podporujeme Fernanda. Je to najskúsenejší jazdec vo Formule 1. Odjazdil viac veľkých cien ako ktokoľvek iný a má viac než 20 rokov skúseností. Je viacnásobným šampiónom vo viacerých kategóriách.”

“Dostať 20-sekundovú penalizáciu, aj keď nedošlo k žiadnemu kontaktu s nasledujúcim autom, sa prehĺta veľmi ťažko, ale toto rozhodnutie musíme akceptovať,” pokračoval šéf Aston Martinu a potvrdil, že tím vec uzatvára. “Do obhajoby sme dali všetko, ale bez nových dôkazov nemáme možnosť požiadať o preskúmanie rozhodnutia.”

Aby sa komisári k celej veci vrátili, Aston Martin by musel predložiť “významné, relevantné a nové dôkazy, ktoré komisári v čase rozhodovania nemali k dispozícii”. Keďže FIA preskúmala aj telemetriu a všetky palubné zábery, nič nové sa nájsť nepodarilo. Nádejou azda mohlo byť, ak by Aston Martin odhalil technický problém na Alonsovom monoposte, no nič také by zrejme neobstálo ani napriek podarenému hereckému výkonu vo vysielačke.

“Fernando je fenomenálny pretekár. Aby skončil pred Georgeom, využil každú zbraň vo svojom arzenáli, ako sme to videli aj vlani v Brazílii so Sergiom Pérezom,” pripomenul impozantný duel s pilotom Red Bullu. “Toto je najvyššie umenie motoršportu. On by nikdy nikoho nevystavil nebezpečenstvu. Ďakujeme všetkým, ktorí sa nám ozvali, teraz ideme ďalej.”